Afbeelding
Foto:

Even stampen

Ja mensen, we zeiden het al voor de zomer, voordat je het weet moeten we ons hoofd weer breken over de stamppotten. En dan opeens is het zover. Nu al? Eerlijk gezegd zijn we zelfs laat, want de eerste kruidnoten en kerstversieringen zijn ook al op Texel gespot.

Mensen die willen afvallen denken vaak dat stamppotten uit den boze zijn. Zo gek vinden wij dat niet. Vooral als je weet wat er zoal doorheen gestampt wordt. Room, boter, creme fraiche, spek, allerlei soorten kazen en noem maar op. Wat deze producten gemeen hebben is dat ze vol verborgen vetten zitten. Echte smaakmakers, dat wel. Heb je ze eenmaal naar binnen gewerkt dan blijken deze vette jongens heel wat minder smaakvol te zijn.


Het zijn echte plakkerds en je krijgt ze maar moeilijk de deur uit. Ze houden zich met man en macht vast aan de binnenkant van je aderen en doen niets liever dan klonteren totdat de boel verstopt zit.
Zo kunnen ze je op een kwade dag een flinke hartverknettering bezorgen. Is je lijf je lief, wordt creatief.

Als je iets klaar gaat maken, kijk dan eens hoe het anders kan. Veel groenten in de basis, heerlijk. Welke toevoeging kun je vervangen door iets anders? Je gerecht smeuïg maken kan ook met een scheutje melk. Spekjes kan je vervangen door ham, kip of rookvlees. Kies eens een magere soort kaas of beperk de hoeveelheid. Kijk eens met welke kruiden je je gerecht kan opvrolijken. Bepaalde soorten fruit doen het ook goed, kwestie van smaak en maken het lekker fris. En je hoeft er geen halve rookworst bij te eten, een klein stukje is voldoende. Zo geniet je van de stamppotten en ben je goed bezig.

We hebben al een voorproefje gehad, maar straks waait de herfst regelmatig over ons mooie eiland en dan is het weer tijd om een Hollandse pot op tafel te zetten. Doen wij er als toetje een eye-opener bij: Wat je er doorheen stampt, stamp je ook naar binnen.

Fijn najaar en tot de volgende keer,

Voedingspraktijk Texel,
Barbara Kooijman en Gerry van Exel