Achter de schermen

Onderwaterwereld

"Den Burg als onderwaterwereld, je kijkt omhoog en kijkt tegen de kruiken van Kees de Waal aan. In tegenstelling tot de huidige onderwaterarcheologie zie je juist wel wat er op staat. Het veranderende klimaat biedt juist kansen voor Den Burg." Ik zit te brainstormen met een ondernemer uit Den Burg. Eerder die week stond het water hem ook bijna aan de lippen. "Jij schrijft altijd van die pittige stukjes online. Kun je niet een keer een stuk met een kwinkslag schrijven over de waterproblemen waar we mee te maken hebben?", vraagt hij.

We zitten wat te sparren en zien voor ons dat Texel dan toch - zoals in het verleden wel geopperd - een vaste land-eilandverbinding krijgt. Niet met een brug, maar met een glazen tunnel. Een tunnel die uitkomt in de ondergelopen straten van Den Burg. In plaats van langer te strijden tegen het water, hebben de Texelse ondernemers - creatief als ze zijn - de mogelijkheden gezien van de onomkeerbare klimaatverandering. "Ken je die grote aquaria waar de bezoekers door een glazen tunnel lopen en alles boven zich zien zwemmen? Ik zie het wel voor me hoor. De onderwaterwereld van Den Burg", lacht de ondernemer. Ik zie de verdronken stad - het Texelse Atlantis - ook al voor me. Door de glazen buis heen kijken naar de woeste leeuwen van de zetel op de Groeneplaats, het licht van de houten sierlijke lantaarnpalen schijnen door het troebele water. We lopen door terwijl de flessen met 'zand van uw favoriete strand' voorbij drijven.

Het is natuurlijk een beetje flauw. Veel ondernemers zitten in hun maag met een probleem waarvoor ze niet gekozen hebben. De zandzakken geven de wanhoop van situatie een beetje aan. Ondanks de beste intenties van alle partijen, is het natuurlijk geen definitieve oplossing. Laat je die zakken het hele jaar liggen of stal je ze in de schuur? Ik zie Kim Kruk en zijn gezin al met man en macht de zandzakken uit de berging halen als er opnieuw een hoosbui losbarst. De essentie van het verhaal is echter wel dat we een weg moeten gaan vinden om te leren leven met het water. We kunnen wel roepen dat klimaatverandering onzin is, maar de cijfers bewijzen echt anders. Er gaat meer regen vallen en dit zal alleen maar toenemen. Als De Koog dan toch al het Ibiza van het Noorden genoemd wordt, kunnen we dan niet van Den Burg het Venetiƫ van het Noorden maken? Al gondelend boodschappen doen bij de Jumbo om vervolgens een vissie te eten in in de Weverstraat. De meeuwen zijn niet langer het probleem. Let je even niet op, grist er weer zo'n kl*tezeehond je slippie van je bord af. Het Glazen Paleis is al lang geen muziekpodium meer. De natuurorganisaties hebben de kunstmatige zandbank uitgeroepen tot rustplaats voor de zeehonden, het gebied is afgesloten.

Job Schepers