Dag van de Texelse archeologie

Het dorpshuis De Wielewaal in De Waal staat zaterdag 4 november tussen 10:30 en 16:30 in het teken van de Texelse archeologie. De organisatie vat de dag samen als voor en door archeologen, zoeker, vinders en belangstellend publiek.                        

"De archeologie van het eiland Texel heeft jaren in de luwte geleefd. Mede door de fraaie vondsten uit het Palmhoutwrak bestaat nu veel meer belangstelling voor erfgoed en archeologie op Texel. Daarom wordt De Waal de dag van de Texelse Archeologie gehouden. Archeologen en (duikende) amateurarcheologen zullen tijdens een archeologie-markt over hun onderzoek vertellen. Alle onderwerpen van de Texelse archeologie komen aan bod: van de prehistorie tot de middeleeuwen, de VOC-tijd en de Tweede Wereldoorlog", laat de organisatie weten.

Er worden twee nieuwe publicaties gepresenteerd: Duikclub Texel heeft haar onderzoek naar het Schervenwrak afgerond en dit vastgelegd in een fraai boek plus een belangrijk deel van de nederzetting uit de late prehistorie aan de Beatrixlaan in Den Burg is nu te boek gesteld. Er zullen (onderwater) video's en korte presentaties te zien zijn en het is mogelijk om zelf gevonden objecten door deskundigen te laten determineren. Maar de kern van de dag is een dialoog tussen archeologen, zoekers en vinders. In oktober wordt het definitieve programma bekend gemaakt. De toegang is gratis. De Dag van de Texelse Archeologie is een samenwerking tussen de Gemeente Texel, Museum Kaap Skil, Duikclub Texel en de Historische Vereniging Texel.