"Situatie ziekenhuis is uitzonderlijk"

De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft minister Schippers (Volksgezondheid) opnieuw in een brief uiteen gezet waarom er extra geld nodig is om de afdelingen spoedeisende hulp en acute geboortezorg van het ziekenhuis in Den Helder overeind te houden.

De minister stelde vorige week in een brief dat het ziekenhuis bij haar ministerie tot nog niets had aangeleverd om duidelijk te maken op welke gronden de bijdrage voor beide afdelingen omhoog zou moeten. Het ziekenhuis krijgt nu jaarlijks twee miljoen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor beide afdelingen. Volgens een onderzoek dat het ziekenhuis liet uitvoeren, is er jaarlijks elf miljoen euro nodig.

De raad van bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep liet de brief van de minister er niet bij zitten en stuurde van de week een vijf pagina's tellend epistel terug naar het ministerie. Daar wordt onderbouwd de uitzonderlijke situatie uiteen gezet om aan te geven waarom er om extra geld wordt gevraagd. De onderliggende toon: dit hebben we allemaal al een keer doorgegeven, maar we doen dat graag nog een keer.

Geografisch

Kort gezegd komt het erop neer dat het ziekenhuis als gevolg van de geografische ligging van Den Helder op Texel na weinig achterland heeft en daardoor minder aanbod dan nodig zou zijn om spoedeisende hulp en acute geboortezorg 24 uur per dag bemand te hebben. In de brief wordt dat op diverse manieren onderbouwd. De raad van bestuur zegt het jammer te vinden intussen door ministerie en NZa "van het kastje naar de muur te worden gestuurd."

"Wij vinden dat ook de inwoners van de Kop van Noord-Holland recht hebben op spoedeisende zorg en acute verloskunde", aldus Joop Hendriks, voorzitter raad van bestuur. "Hiervoor moeten ze binnen 45 minuten in het ziekenhuis kunnen zijn. We willen, nu en in de toekomst, goede zorg leveren. Daar worden we ook op getoetst door de Inspectie."

Beschikbaarheid

Volgens het ziekenhuis zijn In de Kop van Noord-Holland 50.000 inwoners afhankelijk van de beschikbaarheid van spoedeisende zorg binnen de geldende norm van 45 minuten. "Daarbij komen nog de toeristen die jaarlijks de regio bezoeken. Door de infrastructuur in deze regio zijn ze daarvoor aangewezen op de ziekenhuislocatie Den Helder. In de praktijk is een kostendekkende exploitatie daar niet mogelijk omdat relatief weinig mensen gebruik maken van deze zorg. Terwijl de beschikbaarheid ervan veel aanwezige specialisten en verpleegkundigen in het ziekenhuis vereist.

Zo is bij een bevalling niet alleen een gynaecoloog en een verloskundige nodig, maar ook een OK-team, kinderarts en verpleegkundigen staan klaar als er een keizersnede nodig is. In de beschikbaarheidsbijdrage die we op dit moment krijgen zit alleen een vergoeding voor de gynaecoloog of een verloskundige en een verpleegkundige."

Bedrijfeconomisch

De raad van bestuur stelt in de brief aan de minister de vraag "om welke reden de overheid zich de zorg op de locatie Den Helder niet aantrekt en dan wel in die mate dat de Noordwest Ziekenhuisgroep in de gelegenheid wordt gesteld" om de problemen aan te pakken. "We hebben er de afgelopen vijf jaren alles aan gedaan om spoedeisende hulp en acute verloskunde beschikbaar te houden. Het financieel kader waarbinnen van ons wordt gevraagd dat te blijven doen zonder dekking is bedrijfseconomisch onverantwoord."

Het ziekenhuis liet een tijdje geleden weten dat er wordt gedacht aan sluiting van spoedeisende hulp en acute geboortezorg als er vóór oktober geen duidelijkheid over de extra gevraagde gelden zou zijn. Later viel 2 januari 2018 als concrete datum. Minister Schippers liet vorige week weten dat sluiting van de spoedeisende zorg echter absoluut geen optie kan zijn. VGZ, de grootste zorgverzekeraar in de regio, is nu in de bres gesprongen met een garantstelling om voor de korte termijn uit de brand te zijn.