Zandzakken voor zaken in de Weverstraat.
Zandzakken voor zaken in de Weverstraat. Foto: Job Schepers

Wateroverlast blijft in toekomst probleem

Een opvallend gezicht, zandzakken voor de deur van een aantal zaken in de Weverstraat in Den Burg. Het was een noodoplossing, aangereikt door de gemeente na de nieuwe waterschade van afgelopen maandag.

Als we op woensdag een kijkje nemen bij juwelier Tromp in de Weverstraat is eigenaar Kim Kruk net bezig weer open te gaan. "De vloerbedekking is nog niet droog. Ik zet zo het kacheltje weer aan. Er zal nieuwe vloerbedekking in moeten. De gemeente haalt de zandzakken aan het einde van de dag weer op. Ik moet zeggen dat de gemeente echt goed meedenkt en ons serieus neemt. Volgende week hebben we ook een afspraak met de wethouder."

Kruk blijft optimistisch, dat terwijl het al de tweede keer in korte tijd is dat zijn zaak blank kwam te staan. Hij was niet de enige. Ook onder meer De Wever, Taveerne de Twaalf Balcken, en Combi (Parkstraat) hadden te maken met wateroverlast. En kledingwinkel De Kolonist neemt het zekere voor het onzekere en heeft zandzakken voor de deur. Bij De Wever ziet alles er weer keurig uit, maar ook dat is deels schijn. "Er stonden ook spullen op de grond, die zijn allemaal naar de loods om te drogen. Maar ook onderkanten van stellingen zijn nat", vertelt een medewerker. Op een filmpje dat maandag opdook is te zien hoe het water over de vloer van de zaak klotste.

"De klimaatveranderingen zorgen vaker voor hevige regenval in korte tijd en vragen om een structurele aanpak om waterschade en overlast te beperken", liet de gemeente maandag al weten. De zandzakken, geregeld bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier die keurig door de gemeente afgeleverd werden, zijn natuurlijk geen structurele oplossing. "Het veranderende klimaat en toenemende regenval zijn een probleem. Maar dat gaat niet veranderen. Verstening in dorpen is ook een probleem. Maar het is lastig om in dat deel van Den Burg even stenen weg te halen. We moeten kijken hoe we het best met deze situatie kunnen omgaan", vertelt wethouder Eric Hercules.

Een winkelier oppert al om een diepere goot met roosters te maken in het midden van de straat. De gemeente denkt na over oplossingen. Als tussenoplossing om herhaling te voorkomen, bekijkt de gemeente of de waterafvoer uit het centrum van Den Burg kan worden omgeleid. Daarnaast wordt een plan uitgewerkt om de waterafvoer structureel beter naar de vijvers af te voeren. "Duidelijk is wel dat de regenval in de piek groter was dan het riool kan afvoeren. Het riool kan 20 millimeter per uur afvoeren, in de piek viel er op enkele plekken circa 50 millimeter per uur." De gemeente heeft inmiddels met de gemeentes Schagen, Hollands Kroon, Den Helder en het Hoogheemraadschap een nieuw Gemeentelijk Rioleringsplan opgesteld. Hierbij wordt de komende jaren vooral ingezet op omgaan met de toenemende regenwaterproblematiek door klimaatveranderingen, continueren van de samenwerking in de Noordkop, innovatieve wijzen van onderhoud en verbeterd assetmanagement waarbij nog meer gekeken wordt naar de nut en noodzaak van maatregelen. Vanuit beheer perspectief heeft de gemeente Texel daar nu ook het beheer en onderhoud aan de oppervlaktewatersystemen onder geschaard. "Enkel met het vergroten van rioolleidingen is het voorkomen van overlast door deze piekbuien niet haalbaar." De rioolheffing gaat in 2018 met €10,83 omhoog (van €255,04 naar €265,87) en zal in de volgende jaren tot 2023 jaarlijks stijgen met €2,-.