Achter de schermen

Foto's

We roepen het op de redactie wel eens voor de grap tegen elkaar als we foto's krijgen toegestuurd. De maker heeft uitgezoomd, is minstens honderd meter naar achteren gelopen, bij voorkeur ook nog hoog boven in een boom geklommen en heeft daarna pas de foto gemaakt.

Oftewel: we krijgen wel eens foto's met de nodige omgeving erop en ergens in de midden het onderwerp of de persoon in kwestie waar het om gaat. Voorop gesteld: we zijn erg blij met foto's die anderen ons toesturen, maar soms had je er bij het maken graag even naast gestaan om een kleine hint te geven.

Fotografie is een vak. Fotografen zie je eerst kijken en een omgeving in zich opnemen voordat ze aan de slag gaan. In gedachten zie je de foto voor je, daarna ga je hem maken. Wat dat betreft, kijk ik graag - om even met rugnummers te werken - naar René Pop als ik hem in het veld meemaak. De foto is meestal snel gemaakt, maar dan weet je dat René in gedachten al van alles de revue heeft laten passeren, voordat hij afdrukt. Bij de andere collegae hetzelfde verhaal. Eerst kijken, in gedachten een beeld vormen en dan de foto maken.

Nou wil het geval dat het niet altijd vanzelf gaat. Staat er bijvoorbeeld iemand dwars voor je camera zonder het in de gaten te hebben of je hebt mensen die zich simpelweg niet makkelijk in de lens laten vangen. In dat geval maak je extra foto's. Dat leidt meestal tot de opmerking 'dat wordt zeker een pagina vol' of 'is het rolletje nog niet vol', maar dat nemen we graag voor lief. Op deze manier zijn al wat mensen gelukkig goed in de krant gekomen.

Want daar gaat het uiteindelijk om: een mooie foto waar iemand goed op staat. Meelopen en ernaast staan lukt helaas niet altijd: daarom bij deze - in de hoop dat het blijft hangen - twee vrijblijvende adviezen: blijf in de buurt van het te fotograferen onderwerp en loop alsjeblieft niet honderd meter naar achteren om de foto te maken. Het resultaat zal er zijn!

Jeroen van Hattum