Christiaan Rodenburg in een foto van het TV-programma Speld in de Hooiberg.
Christiaan Rodenburg in een foto van het TV-programma Speld in de Hooiberg. Foto: Ton Kastermans

Man die dag en nacht klaar stond

Een man die letterlijk dag en nacht klaar stond om anderen te hulp te komen.

Een korte omschrijving van Christiaan Rodenburg uit De Cocksdorp die afgelopen dinsdag op 44-jarige leeftijd overleed als gevolg van een ernstige ziekte. Hij was sinds 1999 actief voor de brandweer op Texel en sinds 2007 ook voor de KNRM in De Cocksdorp.

De familie Rodenburg vestigde zich in juni 1997 in De Cocksdorp, nadat ze boerderij Labora aan de Hollandseweg hadden gekocht. De familie kwam uit het Zuid-Hollandse Noorden waar Piet Rodenburg (de vader van Christiaan) een boerderij had. De uitbreidingsmogelijkheden daar waren beperkt, Labora bood meer mogelijkheden.

Die werden met beide handen aangegrepen. Nog in hetzelfde jaar verrees er een grote nieuwe ligboxenstal en rond 2000 werden de eerste stappen gezet om van Labora een ijsboerderij te maken. Met succes, in 2002 kreeg Labora na een aanloopperiode de benodigde certificeringen en groeide onder Rodenburg uit tot een bloeiende ijsboerderij.

Naast zijn werk als boer werd Rodenburg actief bij de brandweer in De Cocksdorp waar hij bevelhebber werd, meewerkte aan de nieuwe kazerne en zich hard maakte voor een nieuwe brandweerwagen. Hij was geliefd binnen de brandweer, onder meer vanwege zijn oog en zorg voor anderen.

Bij de KNRM was hij chauffeur van het rupsvoertuig waarmee de Beursplein 5, de reddingboot van De Cocksdorp, te water wordt gelaten. Daarnaast onderhield hij tijdens reddingsacties vanuit het boothuis aan de Volharding het contact met de reddingboot op zee. In 2013 genoot hij even landelijke bekendheid door zijn deelname aan het TV-programma 'De Speld in de Hooiberg'.

Een maand geleden kreeg Rodenburg een koninklijke onderscheiding. Een proces dat normaliter tijd in beslag neemt, maar voor Christiaan werkten de instanties door om op tijd te zijn. Dat ging zover dat koning Willem-Alexander de aanvraag vanaf zijn vakantie-adres met een digitale handtekening goedkeurde, zodat Christiaan het eerbetoon voor al zijn toewijding voor anderen zelf nog mocht meemaken.