Wilnick de Wit, Tess van der Knaap en Myrthe Schrama onthulden samen met Daan van Loenhout het nieuwe kunstwerk.
Wilnick de Wit, Tess van der Knaap en Myrthe Schrama onthulden samen met Daan van Loenhout het nieuwe kunstwerk. Foto: Jeroen van Hattum

Kinderen onthullen

De Burghse Zetel

Tess van der Knaap (5), Myrthe Schrama (7) en Wilnick de Wit (7) hebben woensdagmiddag samen met kunstenaar Daan van Loenhout het nieuwe kunstwerk De Burghse Zetel op de Vismarkt in Den Burg onthuld.

De Burghse Zetel is een gift van het Texelfonds aan Den Burg. De dorpscommissie en de kunstcommissie van Den Burg hielden zich sinds december 2015 bezig met de realisatie van het nieuwe kunstwerk.

Daan van Loenhout uit Oosterend, gekozen uit veertien aanmeldingen, ontwierp een zetel met op de aluminium rugleuning het anker uit het gemeentewapen van Texel. Op de uit beton gegoten leuningen aan de zijkant staan twee twee spelende leeuwenwelpjes van aluminium. De leeuwtjes zijn eveneens een verwijzing naar het gemeentewapen. Op de aluminium zitting van de zetel bevindt zich een windroos met de namen van de andere dorpen op het eiland om de verbinding tussen Den Burg en de andere zes dorpen weer te geven.

Voorzitter Jan Beijert van het Texelfonds zei na de onthulling het gevoel te hebben dat het kunstwerk er al tijden stond. Van Loenhout vond dat een groot compliment. Hij stak de nodige tijd in het vervaardigen, onder meer door een paar dagen in de dierentuin van het Duitse Maagdenburg twee leeuwenwelpjes van 2,5 maand oud na te tekenen. "Ze moesten niet te jong zijn, maar ook niet te oud, anders zijn het al leeuwen." Vervolgens maakte hij mallen en goot hij bij de gieterij van Daan van Neerven in Nijmegen de leeuwtjes met aluminium dat zevenhonderd graden warm was. Voor het maken van de betonnen leuningen werkte Van Loenhout samen met Bart Boon uit De Cocksdorp.

Wethouder Eric Hercules (cultuur) vond de locatie op de Vismarkt een geschikte plaats. Daar werd in vroegere tijden recht gesproken, waardoor daar vroeger ook de macht lag. "Mensen die in de zetel gaan zitten, hebben even de macht in de handen." Hij brak ook meteen een lans voor de waarde van kunst.

Er klonken na de onthulling complimenten voor Van Loenhout. Vooral de leeuwtjes vielen in de smaak. Van Loenhout kreeg vorig jaar mei te horen dat hij het kunstwerk mocht maken. Hij was toen als één van de drie genomineerden naar voren gekomen uit een stemming die op 30 maart 2016 tijdens de dorpenronde van B en W in Den Burg werd gehouden. In totaal 93 mensen gaven die avond hun voorkeuren aan de gedane aanmeldingen. Angelina Stiehl uit De Cocksdorp en John Timmermans uit Oudeschild waren de andere twee genomineerden.

Het Texelfonds stelde een budget van 15.000,- voor de realisatie beschikbaar. Dat was uit een bedrag van tien keer 50.000,- dat TESO in 2007 bij het 100-jarig bestaan aan het Texelfonds toezegde. Het Texelfonds stelde voor elk dorp een bedrag van 15.000,- voor een kunstwerk beschikbaar. In Oosterend en De Cocksdorp staat er al, Den Burg is de derde op rij. Oudeschild is ermee bezig. Beijert zei trots te zijn om te zien dat de toekenningen tot resultaten leiden. Hij sprak de hoop uit dat De Burghse Zetel vaak op de foto gezet gaat worden. Na de onthulling gingen al meteen de eerste mensen op de zetel zitten om op de foto te gaan.