De allereerste 'Texelaar'.
De allereerste 'Texelaar'. Foto:

De eerste voorpagina, 15 september 1887

"Beleefd zou het zeker niet wezen, om bij het verschijnen van het eerste nummer van ons Weekblad, als het ware zoo maar met de deur in huis te vallen, zonder een enkel woord tot inleiding te zeggen.

Ten einde den schijn van onbeleefdheid te ontgaan, zij het ons vergund den jeugdigen TEXELAAR aan de lezer voortestellen, ons vleiende, dat hij later zijnen weg zelve wel zal vinden.

Wij verzoeken voor hem voorloopig een goed onthaal, later moge blijken of hij dat goede onthaal waardig was.

Wel ligt het voor de hand, dat sommigen den indringer mogelijk met een medelijdend schouderophalen of ironischen glimlach zullen aanzien, om zijne nietigheid, een natuurlijk gevolg echter van zijnen jeugdigen leeftijd; maar toch ook, wij vleien er ons althans mede, zullen er worden aangetroffen, die den jeugdigen TEXELAAR als vriend zullen ontvangen en een welgemeend welkom toeroepen; - zijn er zulke vrienden wat veel, dan kan het niet anders, of de thans jeugdige, zal krachtig genoeg worden, om eene waardige plaats in te nemen op Texel's bodem.

Uit den aard der zaak, zullen wij slechts in bescheiden kring werkzaam zijn, en is ons blad niet meer dan een lokaal blaadje. Ten einde bij iedereen vrijen toegang te verkrijgen, zal ons Weekblad zich houden buiten alle partijschappen...