Jan Jacob Rab (rechts voor) in training voor de halve marathon.
Jan Jacob Rab (rechts voor) in training voor de halve marathon.

Jan Jacob Rab start marathon

Hij kwam vorig jaar lichtelijk gesloopt over de finish op de Groeneplaats, vooral na een zwaar gedeelte over het strand.

Dat weerhield Jan Jacob Rab er echter niet van om opnieuw in training te gaan voor de 21 km van de Texel Halve Marathon. Dat belooft volgende week zondag 24 september voor hem een bijzondere loop te worden. Hij heeft dan de eer om de elfde editie officieel vanaf de boot van start te laten gaan.

Bouwcenter RAB in Oudeschild is toegetreden tot de sponsors van het evenement en als dank heeft de organisatie hem gevraagd de start te verrichten. Een mooi moment, aldus Jan Jacob, maar volgens hem ook mooi dat er een bijdrage aan de continuïteit van de Texel Halve Marathon kan worden geleverd. Het evenement heeft volgens de organisatie tien sponsors en die zijn op het eiland gevestigd of hebben op een andere manier een band met het eiland.

De elfde editie gaat zondag 24 september om 12.25 uur van start zodra de boot afmeert op 't Horntje. De Dokter Wagemaker is voor het eerst de startboot nu die de reserveboot van TESO is en de Schulpengat uit de vaart is gehaald. Volgens vast gebruik zitten er 1700 mensen aan boord die meedoen aan de 21 of de 10 km. Een deel van hen gaat op Texel al aan boord en vaart een keer op en neer, de rest komt er in Den Helder bij.

Tegelijkertijd is er voor de tweede keer een eilandstart vanaf 't Horntje zelf (een paar honderd mensen) en starten er een paar honderd mensen bij dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn voor de 6 van Den Hoorn.

Alle lopers gaan via het centrum van Den Hoorn, daarna scheiden de wegen voor de 6, de 10 en de 21 km. De finish is voor iedereen op de Groeneplaats in Den Burg. De Pontweg is ter gelegenheid van het evenement tijdelijk afgesloten tussen de rotondes. De benzinestations blijven bereikbaar.

Zaterdag 23 september kunnen de Groeneplaats van 13.00 tot 17.00 uur de T-shirts worden opgehaald. De deelnemers krijgen binnenkort meer gegevens per mail toegestuurd.