Texelse Couranten door de jaren heen.
Texelse Couranten door de jaren heen.

Texelse Courant bestaat vandaag 130 jaar

Eerst even kijken op pagina 3, dan doorbladeren en roepen 'dat er niets in staat' en vervolgens de krant van voor naar achteren spellen om maar niets te missen.

Het is een bekend en vertrouwd patroon bij veel Texelaars als ze de Texelse Courant lezen. Vooral vertrouwd: het is vandaag precies 130 jaar geleden dat Willem Langeveld en Adriaan de Rooij de allereerste Texelse Courant van de persen lieten rollen. De krant mag zich daarmee rekenen tot een klein groepje lokale nieuwsbladen van vóór 1900 die nog steeds bestaan en daardoor al generaties lang meegaan.

De laatste jaren spelen publicaties op internet (site, Facebook en Twitter) een grote rol, maar al vrijwel sinds de oprichting verschijnt de krant twee keer per week op papier. Oude kranten bevatten nog veel nieuws uit het landelijke, maar sinds de jaren zestig nam het lokale nieuws de overhand. Een bekende uitspraak van vroeger: "We schrijven niets over het overlijden van de koningin, tenzij dat op Texel gebeurt."

Duinkers

De Texelse Courant was tot in de jaren tien van de vorige eeuw in handen van Langeveld en De Rooij, naamgevers van de uitgeverij. Van 1914 tot 1925 stond Jacob Kooiman aan het roer, waarna de periode van Gijs en Johan Duinker aanbrak. Zij loodsten met veel inzet de Texelse Courant door de moeilijke jaren dertig en hielden de krant tijdens de Tweede Wereldoorlog overeind.

De Duinkers werkten samen met de Duitse bezetter, zodat ze de drukkerij konden openhouden en daarmee - buiten medeweten van de Duitse bezetter - voor het verzet illegaal drukwerk konden verrichten. De broers verloren in 1945 beiden het leven als gevolg van het uitbreken van de Georgische Opstand.

De Texelse Courant kreeg in 1945 een verschijningsverbod, maar dat werd na drie weken alweer opgeheven, nadat onderwijzer J. van der Vlis bij de instanties in Den Haag de Texelse situatie had uitgelegd. Van der Vlis haalde in 1947 Jan van Wijk naar Texel, waarna de Texelse Courant tot 6 april 2007 in handen was van de familie Van Wijk. Sinds die tijd is René de Lange de eigenaar. In 1962 kwam Harry de Graaf in dienst en was meer dan veertig jaar dé eilandverslaggever.

De krant heeft sinds 1887 altijd een belangrijke rol in de Texelse samenleving gespeeld. De krant won ook diverse landelijke prijzen op gebied van verhalen, sales en fotografie. Van der Vlis en De Graaf werden in 1964 en 2002 beiden tot ereburger benoemd, onder meer vanwege hun inzet voor de Texelse Courant. Vijf jaar geleden werd de krant door de gemeente onderscheiden met de erepenning voor het lange bestaan. De krant is momenteel hoofdsponsor van het Texelblues Festival.

Drukken

De krant is het grootste deel van zijn bestaan op Texel zelf gedrukt. In de beginjaren gebeurde dat in het pand Parkstraat 7 in het centrum van Den Burg op een pers die handmatig draaiende werd gehouden. In het najaar van 1978 verhuisde het drukken van de krant naar de overkant. Vanaf maart 2009 werd de krant weer op Texel gedrukt en sinds een paar jaar gebeurt dat bij MarcelisDékavé in Alkmaar waarmee Langeveld & de Rooy samenwerkt.

Hoewel 130 jaar oud, is de Texelse Courant altijd met de tijd mee blijven gaan, wat onder meer te merken is aan de vele publicaties op internet. Toch zijn er na 130 jaar ook zaken gebleven zoals ze altijd waren: eerst pagina 3, dan doorbladeren en mopperen en vervolgens spellen wat er in staat. Het is wel zo vertrouwd.