Afbeelding
Foto:

Wijnbouw op Texel

In het verleden vond wijnbouw plaats in gebieden die zuidelijker zijn gelegen dan ons land. Maar, zoals u wellicht weet, vindt er reeds vele jaren wijnbouw plaats in de provincie Limburg, later gevolgd door gebieden in Brabant en Gelderland en noordelijker.

De kwaliteit van de wijn werd, naarmate de ervaring van het wijn maken toe nam, steeds beter. Dit lag niet alleen aan toegenomen kennis hiervan. Voor een groot deel lag en ligt dit aan de druivenrassen die heden ten dage in ons noordelijke klimaat aangeplant zijn. Veelal zijn de gebruikte druivenstokken kruisingen op basis van bekende druivenrassen.

Tijdens de ontwikkeling van nieuwe varianten op basis van bekende druivenrassen kwam men er onder meer achter dat de nieuwe varianten genoegen nemen met veel minder uren zon dan de oorspronkelijk gebruikte stokken. Vroeger hadden de druiven in totaliteit 1600 uur zon nodig voordat ze de benodigde graad van rijpheid behaalden, bij de hier gebruikte soorten is dat nog maar zo'n 1200 uur. Dat is hier op het eiland beslist haalbaar.

Met deze wetenschap in het hoofd besloot Jan-Jaap Kroon op Texel te gaan pionieren met de teelt van druiven. Dat was alweer in 2005. Hij besloot een experiment te beginnen op een zanderig perceel aan de Rozendijk vlakbij de kruising met de Grensweg, aan de rand van de Dennen. Het eerste jaar werden 500 planten aangeplant en was het afwachten hoe de druivenplantjes zich zouden ontwikkelen tot heuse druivenstokken. Het duurde echter nog enkele jaren voordat de eerste wijn geproduceerd kon worden. Druivenstokken dragen pas na ongeveer drie jaar voor het eerst druiven.

Dit proces ging, zoals vooraf al gedacht, best goed. Het gevolg hiervan was dat er in de loop van de jaren steeds meer werd aangeplant, ook van verschillende rassen, met in het hoofd diverse typen wijnen te kunnen leveren.

Naarmate de stokken ouder worden gaat de kwaliteit van de druiven vooruit en daarmee ook de kwaliteit van de wijn die voortgebracht wordt. Dat is nu, na ruim 10 jaar pionieren, goed te merken aan het eindproduct.

Momenteel is de productie van wijngaard "De Kroon van Texel" zo'n 6000 liter per jaar. Dit is goed voor ongeveer 8000 flessen van 75 cl. De wijnen die voortgebracht worden zijn een droge witte, gemaakt van de druiven Johanniter en Solaris, een halfdroge witte van het druivenras Riesel, een variant van de alom bekende Riesling. Een rosé afkomstig van de Regentdruif. Deze wijn is halfdroog tot droog en wordt dit jaar verrassender wijs in de handel gebracht als een mousserende wijn met een verrassend frisse afdronk.

Het maken van rode wijn op Texel is niet altijd goed mogelijk. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn van het ras Regent en van een variant op de wereldwijd bekende Cabernet Sauvignon. Zij moeten, teneinde geschikt te zijn voor de productie van rode wijn, goed rijp zijn wat hier niet ieder jaar het geval is. Na een afwezigheid van enkele jaren van de Texelse rode wijn zijn we momenteel in afwachting van een rode, afkomstig van de oogst van verleden jaar. De wijn ligt nu op hout, zoals dat heet en is hopelijk eind dit jaar zover ontwikkeld dat ze gebotteld kan worden, waarna we er van kunnen genieten.