De potvissen die begin 2016 bij paal 12 strandden.
De potvissen die begin 2016 bij paal 12 strandden. Foto: Roel Bakker

Navigatie verstoord

Zonnestormen zijn vermoedelijk oorzaak geweest van de stranding van dertig potvissen tegelijk op diverse plekken in Europa begin 2016. Vijf potvissen stranden toen achter elkaar op het strand bij paal 12 en er dreef een dood exemplaar bij het NIOZ.

De zonnestormen worden genoemd in een wetenschappelijk artikel dat in het International Journal of Astrobiology is gepubliceerd. De auteurs onderzochten alle strandingen van de dertig potvissen. Volgens onderzoeker Mardik Leopold van Wageningen Marine Research in Den Helder (voorheen Wageningen Imares) passen de bevindingen in een theorie over zonnestormen en strandingen die in 2009 al eens werd gepresenteerd. Het onderzoek van de strandingen begin 2016 leerde dat er vlak voor de stranding inderdaad een geomagnetische storm is geweest (deeltjes van de zon die richting de aarde trekken) waardoor de dieren hun navigatie kwijt waren en in de ondiepe delen van de Noordzee terecht kwamen toen ze van het noorden op weg waren naar het zuiden.

De potvissen die op Texel gestrand waren, waren allemaal jonge mannetjes die gezond waren, voedsel in de maag hadden en ook geen ziektes hadden.