Minister: sluiting spoedeisende zorg in ziekenhuis géén optie

Het ziekenhuis in Den Helder met samen met zorgverzekeraars bekijken op welke manier de spoedeisende hulp en de acute geboortezorg 24 uur per dag in de lucht gehouden kunnen worden.

Dat stelt minister Schippers (Volksgezondheid) in een brief aan de Noordwest Ziekenhuisgroep over de problemen met het Helderse ziekenhuis. Dat heeft aangeven beide afdelingen per 2 januari 2018 te sluiten als er vanaf oktober geen extra geld over de brug komt.

De Nederlandse Zorgautoriteit stelt jaarlijks €2 miljoen beschikbaar, maar volgens onderzoek dat het ziekenhuis liet uitvoeren is er jaarlijks €11 miljoen nodig. Volgens het ziekenhuis wordt er naar verhouding weinig gebruik gemaakt van beide afdelingen, maar moeten ze er wel zijn. Dat is onder meer vanwege de ligging van Texel en de wettelijke norm dat iemand binnen 45 minuten van de spoedeisende hulp of de geboortezorg gebruik moet kunnen maken.

Minister Schippers legt de bal bij ziekenhuis en zorgverzekeraar. Zij schrijft graag van het ziekenhuis te horen op grond van welke algemeen geldende normen de bijdrage omhoog zou moeten, maar dat het ziekenhuis tot heden niets bij haar heeft aangeleverd. "Het verstrekken van subsidie door de overheid aan een specifieke instelling is staatssteun en dat is alleen onder strenge normen toegestaan." De minister zegt het ongepast te vinden dat het ziekenhuis heeft gedreigd de spoedeisende zorg en de acute geboortezorg te sluiten. Dat is wat haar betreft geen optie. Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon hebben inmiddels ook hun zorgen geuit over de ontstane situatie.