Dave Huijsman soleert naar de zege.
Dave Huijsman soleert naar de zege. Foto: Willem Sangers

Huijsman wint weer

Dave Huijsman uit De Koog heeft zondag ook de derde Texelse dorpenronde op zijn naam weten te schrijven. In De Cocksdorp soleerde hij naar de zege. In de laatste ronde reed hij weg bij Rudy Vriend.

Zondag werd de laatste ronde van het wielerseizoen op Texel verreden in de Cocksdorp. De omstandigheden waren goed, de wind stond pal op de kop in de Kikkerstraat en vol in de rug op de Langeveld straat. Dit resulteerde in topsnelheden van dik boven de 55 kilometer per uur. Huijsman trok al vroeg in de koers ten aanval maar werd tot twee keer bijgehaald. Drie keer is scheepsrecht moet hij gedacht hebben, want bij de derde poging was het raak en kon alleen Rudy Vriend hem volgen. De twee, duidelijk sterker dan de rest van het peloton, hadden snel een groot gat geslagen. In de laatste ronde wist Huijsman Vriend te verschalken en pakte hij de winst. Vriend kwam als tweede over de finish en Raymond Bakker van HRTC DOK in Den Helder pakte het brons.

Bij de recreanten A en B werd er ook hard gestreden voor het eremetaal. Bij de recreanten A was Niels van der Gracht oppermachtig. Hij reed na twee rondes weg en werd vervolgens niet meer teruggehaald door het peloton. Van der Gracht rijdt zijn wedstrijden voornamelijk aan de overkant bij de categorie nieuwelingen en gebruikte zijn koerservaring en kracht perfect. Jos Smit, in een strijd verwikkeld met Rinus Wesselman uit Oosterend om het 'Rabo dorpenklassement', legde beslag op de tweede plek, Olaf van der Vis uit Oosterend zorgde ervoor dat er toch nog een Texelaar op het podium stond bij de recreanten A met een knappe derde plek. Smit pakte met de tweede plek net voldoende punten om het algemeen klassement te winnen. Met 64 punten versloeg hij Rinus Wesselman die zodoende tweede werd.

Bij de recreanten B was het Jan Warmerdam die Pieter Aris van der Vis en Dirk Barends het nakijken gaf in de sprint. Pieter Aris van der Vis was wel de sterkste in het algemeen klassement. De wielerjeugd van WS Texel stond zondag ook aan de start, met vijf renners maakten ze er een mooie strijd van. Jelte Koopmans vocht een pittige strijd met Ese Roeper, want er was maar één punt verschil tussen de snelle mannen in het algemeen klassement, de eindsprint was dus alles beslissend. In de krachtige sprint met tegenwind naar de streep was Koopmans op weg naar de overwinning, maar net op de meet werd hij ingehaald door Liam Witte die er dus met de winst in De Cockdorp vandoor ging bij de jeugd. Koopmans wist Roeper wel achter zich te houden en won daarmee het dorpenklassement bij de jeugd.

De organisaties van de drie dorpenrondes kijken terug op mooie rondes met strijd en plezier en met mooie winnaars in het Rabo-dorpenklassement.