De 'slippies'worden in de oven gehangen.
De 'slippies'worden in de oven gehangen. Foto: Job Schepers

Jury maakt moeilijke keuzes bij vakmanschap in Oosterend

Piet Beuving en Marcel Honingh zijn de winnaar geworden van de jaarlijkse visrookwedstrijd in Oosterend die zaterdag gehouden werd. Uit zestien deelnemers wisten zij zowel de beste poon als de beste sliptong op tafel te toveren.

Ondanks dat het duo in beide klassementen bovenaan staat, is er geen sprake van een simpele overwinning. Na het oordeel van zeskoppig jury kwamen Beuving en Honingh bij de poon uit op 140,5 punt. Zij deelden hiermee de eerste plaats op dit onderdeel met Jeroen Massa. De strijd lag na de poon dan ook nog helemaal open. Bij de 'slippies' sloegen Beuving en Honingh hun slag. Ze kregen een oordeel van 145,5 punten, terwijl Massa hier 'slechts' 126,5 punten haalde. Ruud Daalder zijn sliptong werd beoordeeld met 141 punten. Na de 128 punten voor zijn poon leverde dit hem een tweede plaats op in het eindklassement. Beuving en Honingh ontvingen de Arie Ellen-Bokaal met een totaalscore van 341 punten. Dit kwam mede doordat zij ook hoog scoorden op netheid.

De jury had er zaterdag een zware dobber aan. "Vakmanschap. De kwaliteit ligt erg hoog", stelde Sam van der Slikke zaterdagmiddag tevreden vast zodra de poon op de jurytafel lag. De vis werd onder meer beoordeeld op kleur, vettigheid en de mate waarin de vis van de graat was te krijgen. Daarna kwam natuurlijk nog het belangrijkste twistpunt: de smaak. Voor de leek leken veel gerookte ponen op elkaar, niet voor de jury. "Die heeft teveel hitte gehad, je ziet dat ie gebarsten is. Ik kan je nu al vertellen dat die poon te droog is", legt Van der Slikke uit, een analyse die blijkt te kloppen zodra hij proeft.

Terwijl de jury bezig was met het jureren van de poon, was het achter 't Cafeetje en op straat alweer aanpoten geblazen voor de rokers. De inmiddels gezouten sliptongen werden geregen om te drogen. Daarna volgde het rookproces van ongeveer een uur. De één rookte met eik of beuk, een ander weer met vurenhout. De temperatuur en de houtsoort zijn essentieel bij het goed roken van vis, iedere visroker heeft zijn eigen techniek, het geheim van de chef. Drie vissen gingen vervolgens naar de jury, de rest werd verkocht bij 't Cafeetje. De opbrengst komt ten goede aan het openstellen van de toren van het dorp. Cor Trap van de organisatie sloot zich aan bij één van de reacties die hij kreeg: "Wat een mooi evenement en wat een leuke dag met elkaar! Ik heb er van genoten om jurylid te zijn. Hartstikke bedankt!"