Vertraging sporthal blijft uit zicht na ontbreken van bijlage bij brief

Het college gaat ervan uit dat de nieuwe sporthal en het nieuwe onderwijscentrum in Den Burg medio 2019 klaar zijn.

Dat zei wethouder Hennie Huisman woensdagavond in de raadscommissie, nadat de PvdA een vertraging in de planning van de sporthal aan de orde had gesteld. Bedoeling was aanvankelijk dat de nieuwe sporthal er al in 2018 zou zijn, maar dat is 2019 geworden.

De pijn zat hem onder meer in het gegeven dat de politieke partijen nooit actief van het college hebben gehoord dat de realisatie van de nieuwe sporthal vertraagd was. Bedoeling was dat de gewijzigde planning als bijlage in een brief aan de raad zou meegaan, maar dat gebeurde niet. Het college had niet in de gaten dat de bijlage bij de brief ontbrak en was vervolgens in de veronderstelling dat de raad van de gewijzigde planning op de hoogte was. Dat gebeurde alsnog nadat raadslid Dries Veltkamp (PvdA) de aanbestedingsdocumenten voor de sporthal aan het bestuderen was en ontdekte dat de planning was gewijzigd. "Op die manier wordt het lastig om te sturen als we niet geïnformeerd worden", aldus raadslid Remko van de Belt (PvdA) in de commissievergadering. Volgens hem is de vertraging ook lastig voor gebruikers van de sporthal en voor de bouw van het onderwijscentrum. "De scholen krijgen straks te maken met een krap bouwterrein." Gebruikers van de spiegelzaal in Ons Genoegen moeten volgens hem volgend jaar al naar een andere locatie uitwijken.

Wethouder Huisman trok namens het college het boetekleed aan. "De manier waarop dit gegaan is, verdient niet de schoonheidsprijs en het is ook niet de bedoeling geweest." Van de Belt ging er niet vanuit dat het college expres informatie had achtergehouden. Hij stelde wel vragen bij de interne controlemechanismen bij het college, omdat er in het dossier sporthal al eens eerder informatie uit de stukken was weggevallen wat pas later ontdekt werd. Hij adviseerde het college om toch eens goed op de interne controlemechanismen te letten.