Over belangstelling viel niet te klagen op zaterdagavond.
Over belangstelling viel niet te klagen op zaterdagavond. Foto: Job Schepers

Nieuwkomer pakt winst Culinair

Regen op vrijdag, iets droger op zaterdag en een droge slotdag. De veertiende editie van Texel Culinair gaat als het om de weersomstandigheden gaat de boeken in als wisselvallig. De winst bij het Koger evenement ging naar nieuwkomer Gusta. Het beste gerechtje kwam uit handen van het team van Paal 17.

Het leek vrijdag een lastig weekend te worden voor de organisatie. De regen kwam met bakken uit de lucht, dit zorgde uiteraard voor minder bezoekers op de openingsdag. De bezoekers die er wel waren, lieten zich niet kisten door de weersomstandigheden. De sfeer zat er goed in, ook bij de deelnemers die duidelijk zin hadden in de nieuwe editie. De bezoekers zochten de droogte op in de beschutting van de tenten van de deelnemers, in de cafés en in de restaurants. De verscheidenheid aan gerechten bleek ook dit jaar groot. Sommige deelnemers kozen voor hun veilige, vertrouwde gerecht, anderen voor culinaire hoogstandjes. Het zorgt er wel voor dat ook zij die meer van de veilige keuken zijn, ook terecht kunnen op het evenement. Bovendien is het helemaal niet vervelend om tussen de 'speciale gerechtjes' even te kunnen terugvallen op satéstokjes, hamburgers, een broodje beenham of zelfs poffertjes zoals bij nieuwkomer Alexander Aardema het geval was. Met dergelijke gerechten strijdt men natuurlijk niet mee om de zege, maar dat zullen deze deelnemers zichzelf ook van tevoren gerealiseerd hebben.

Verrassing was er gelukkig ook genoeg en onder de bezoekers was er genoeg discussie over. Over smaak valt wel degelijk te twisten. Een onderwerp van discussie was bijvoorbeeld de watermeloen-steak van de bakplaat met feta, balsamicodressing honing en munt. De één was lyrisch over het gerecht van Genieterij 't Plein, de ander vond de feta weer overheersend. Een soortgelijke discussie ontstond er bij de gerookte paling van Pure. "Ik vind de de paling heerlijk, ik vind het sausje heerlijk. Alleen het past niet bij elkaar", was het oordeel van een bezoeker op leeftijd. Zijn vrouw sluit zich er bij aan. Door de verscheidenheid aan gerechten en smaken, moet het voor de jury lastig zijn geweest om tot een goed oordeel te komen. "Heb je de tonijn al geproefd bij Sjans? Wat is die lekker zeg", tipt een voorbijganger. De ontbrekende restaurants werden op Culinair zelf niet echt gemist. Dit was vooral te danken aan het niveau dat de wel aanwezige restaurants wisten te behalen.

Nieuwkomer Gusta - het restaurant van Boutique Hotel Texel - werd de overall-winnaar met gerechten als makreel met gerookte Annabele-aardappelen, groentes in zoetzuur en violet queen crisps; Een chocoladetaartje met een crisp van zoete aardappel, zeezout en karamel. Zij bleven Strandpaviljoen Vijftien en Sharpfood.tx net voor. Paal 17 gooide hoge ogen met de kokkels, geserveerd met noodles, chili, bosui, kokos en limoen. Een gedeelde tweede plaats ging naar Restaurant BOSQ met hun Short Rib en Strandpaviljoen Twaalf met hun KusKus.

In de categorie "Themagerecht" ging de winst naar Strandpaviljoen Vijftien. Hun 'Groenteafval werd door de jury zowel origineel als erg lekker gevonden en daardoor zijn zij unaniem verkozen tot winnaar in het thema 'groenten en kruiden'. De tweede plaats is gegaan naar Genieterij 't Plein. De jury heeft genoten van het Zilte Soepje en de watermeloensteak. Op de derde plaats staat dit jaar CharpFood.tx. Naast dat de jury de gepofte rode biet heerlijk vond, hebben zij ook erg veel plezier beleefd aan het menu in 'matrixvorm'.

2018 in thema van 'Heel Texel bakt'

Culinair-voorzitter Andreas Schraag kijkt tevreden terug op het evenement. "Natuurlijk was het vrijdag rustiger, maar je hebt het weer niet in de hand. Je kunt niet ieder jaar de tropische omstandigheden van vorig jaar hebben. Gisteren was ouderwets qua bezetting en we hebben vandaag nog. Daarna richten we ons weer op volgend jaar. We hebben al restaurants die dit jaar niet meededen, maar volgend jaar weer mee willen doen." De voorzitter ging ook nog even in op de suggestie om het evenement te verschuiven naar het voorseizoen. "Dan ben je weg, dat gaan we niet doen. Ik heb dit jaar minder Texelaars gezien dan anders, maar van buiten het eiland genieten ze hiervan. Ik heb heel veel mensen gesproken die nu al een slaapplek voor volgend jaar hebben geboekt.

Ondanks de wisselende weersomstandigheden kan de organisatie terugkijken op een prima editie. Met name op zaterdag was het een drukte van jewelste. Deelnemers genoten zichtbaar van een hapje en een drankje, waarbij nieuwkomer De Texels koffiebranderij met name in de middag goede zaken deed. 's avonds waren de wachtrijen niet alleen lang bij de bar op het dorpsplein. Ook voor de Texelse Stokerij was het aanpoten. De gin-tonic was niet aan te slepen. Als er al een kritiekpuntje was, was het het feit dat er toch één en ander aan gerechten al op was aan het einde van de zaterdagmiddag. De uitdaging voor 2018 is inmiddels bekend. Volgend jaar mogen de koks zich gaan bewijzen in het thema "Heel Texel bakt".