Rick Siersma:
Rick Siersma: "Er is een groot verschil tussen een woonhuis en een toeristisch huis.Van mij mag die veelbesproken telling er komen." Foto: Jeroen van Hattum

'Straks een tekort aan vakmensen'

Wat is je favoriete plek op Texel?

We hebben een strandhuisje op Paal 15. Dat is toch wel een van mijn favoriete plekjes.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik ben installatiemonteur bij C.V.I. Als installatiemonteur ben je relatief kort op een klus waardoor ik op vele plekken kom. Deze afwisseling heb ik nodig. Daarnaast hebben mijn vrouw en ik Vogelensangh, verhuur met vijf vakantiehuisjes.

Klapdeuren open en met skateboard door lege gangen van LTS

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Sinds een jaar of vijf doe ik aan hardlopen. Heerlijk de kop leeg. Gezellig met een groep van AV Texel. Vooral de crossloop van ZDH en boscrossen van AV Texel vind ik erg leuk. Voorheen deed ik meer aan mountainbiken.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen is de Texelaar gewoon lekker duidelijk. Daar hou ik van!

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik realiseer me goed dat wij hier stinkend verwend zijn met het hele pakket. Zee, strand,duinen,bos enzovoorts. Met de kop in de wind hardlopen, lekker wandelen met de hond. Of met je fiets langs de dijk. Het is allemaal prachtig.

In welk café/restaurant kom je graag?

Wij vinden het leuk om steeds iets anders te proberen. Maar laatst hebben we echt heerlijk gegeten bij Casa Molero. Volgens mij ben ik nu de derde op rij die dit noemt. Geloof dat ik maar iets moet plannen met Wolbert en Peter Jan.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Noem ik toch weer de natuur. Dat er steeds meer gebied word afgesloten mag niet gebeuren. Ik denk dat de Texelaar iets te eigenwijs is om zich daaraan te houden. Natuur moet iedereen op zijn favoriete manier kunnen beleven.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Texel is prachtig en we moeten vooral zorgen dat het zo blijft. Maar ook dat de Texelganger graag hier blijft komen. Ik maak me zorgen over het succes van dit moment. B en B's vliegen uit de grond. Woningen en startershuisjes worden onttrokken aan de markt en toeristisch verhuurd. Wij verhuren zelf vakantiehuisjes en zijn echt niet bang voor gezonde concurrentie. Maar er is een groot verschil tussen een woonhuis en een toeristisch huis.Van mij mag die veelbesproken telling er komen.

Goede herinnering aan Texel?

Ik heb hele goede herinneringen aan de L.T.S. Eerst als snotneus met mijn vader (Sies Siersma) mee. Als hij dingen moest voorbereiden voor school mocht ik mee. Uren heb ik doorgebracht in het praktijklokaal, maar ook met mijn skateboard door de lege gangen. Alle klapdeuren open en gaan! Ook mijn schooltijd daar was geweldig. Jammer dat het niet meer bestaat. Ik had onze Sanne en Sem dit ook gegund.

Wat is er zonde aan Texel?

We hebben een prachtig voortgezet onderwijsgebouw, alleen de praktijklokalen worden niet meer optimaal benut. Zonde als de jeugd er niet meer aan techniek mag ruiken. We kampen straks op het eiland met een groot tekort aan vakmensen. Aan de vaste wal komen de ambachtsscholen weer terug. Ik snap dat het moeilijk is met het dalende aantal leerlingen, maar het is gewoon wel heel hard nodig.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Texelaars zijn makkelijker. In mijn werk kom ik het vaak tegen. Texelaars laten de deur los voor de installateur. Of de sleutel ligt buiten onder het derde bloempotje van links.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik heb het naar mijn zin dus ik hoop dat alles nog hetzelfde is als hoe het nu gaat.

Wie zou je graag in een volgende Eiland Van... willen zien?

Irene Drijsten. Ik ken Irene van de Roparun. Zij gaat mee als sportmasseur. Heerlijk om na een etappe lopen even vakkundig door haar onder handen genomen te worden.Ze heeft een praktijk in Castricum en nu ook op Texel. Irene woont hier nog niet zo lang en ik ben benieuwd hoe zij het het eiland en zijn bewoners ervaart.