Kingma 'zwijgt' in kwestie TX25

College en Dirk Albert Blom van de TX25 staan nog altijd recht tegenover elkaar in de zaak aangaande de havenverordening. Dit bleek tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdag. Verantwoordelijk wethouder Kingma wil niet veel over de zaak kwijt, zolang deze onder de rechter is. Blom sprak uitgebreid de commissieleden toe.

Hij benadrukte bij de vergadering dat de Commissie Bezwaarschriften oordeelt dat de gemeente hem ten onrechte een ligplaatsvergunning heeft geweigerd. Onlangs werd het nieuwe vergunningstelsel voor rondvaartschepen in de haven van Oudeschild van kracht. Veel rondvaarders hebben een vaste ligplaats gekregen en mogen een bord of kiosk plaatsen. Maar Blom viel buiten de boot. Hij vist op garnalen, maar vaart ook met toeristen. Hij mag wel aan de kade liggen, maar niet op een vaste plek. Blom sprak de commissie toe: "Voor de oude gebruiker zou het oude regime gelden, dus dan zou ook mijn vissersboot weer op mijn oude plek bij mijn stroomkast op de kade mogen. Door het weigeren van verstrekken van vergunning en ligplaats worden mijn werkzaamheden geschaad." Ook vervolgt hij: "Er wordt gesteld dat een vergunning persoons-, ligplaats- en vaartuiggebonden is. Inmiddels is gebleken dat dit niet zo is. De TX20 is twee jaar geleden verkocht en is een nieuw schip. De Vrijheid is afgelopen jaar verkocht en heeft nu ook een nieuw schip. Beiden hebben een vergunning gekregen en de TX25 niet."

Wethouder Kingma wilde er slecht mondjesmaat op reageren. "Blom verkocht zijn ene schip eind 2015 en had zijn nieuwe schip niet voor 1 januari 2016. Het is bovendien niet duidelijk of het schip aan alle voorwaarden voldoet en Blom volgde de aanwijzingen van de havenmeester niet op", stelde hij. Op dit moment maakt Blom extra kosten, doordat hij als dagondernemer mag laden en lossen in de gewone haven. "Mijn gasten pik ik op in de oude haven. Maar zonder vaste ligplek is dit lastig. Met laag water is het twee meter omhoog klimmen. Bovendien betaal je als dagondernemer Ik heb op dit moment een ligplaats in de verenigingshaven. Ik ben het getreiter meer dan zat. Al 30 jaar ligt mijn schip in de kleine haven van Oudeschild. Sinds 2016 is er opeens geen plek meer. Mijn kotter is wegens arbeidsongeschiktheid verkocht en daarvoor is een kleinere werkboot teruggekomen: de TX25. Dat is een werkboot, vissersboot, ingeschreven in het visserijregister en ik vaar daar tevens rondvaarten mee."

Een aantal commissieleden stelden voor Blom een gedoogvergunning te geven tot de rechter uitspraak heeft gedaan. Kingma wil hierover eerste in gesprek met zijn team en weigerde direct de toezegging te doen. Ook een gesprek met Blom, dat nog niet heeft plaatsgevonden, wilde Kingma eerst intern overleggen.