Waalenburg.
Waalenburg. Foto: Maaike Monsma-Stapper

"De weg kwijt in Waalenburg"

Met stijgende verbazing volgen we de berichten rond Waalenburg, over het nieuwe, grote natuurontwikkelingsproject midden op Texel. De hele polder gaat rigoreus op de schop. Wat gaat er gebeuren? Volgens de website van Natuurmonumenten:

Midden op Texel ontstaat straks een bijzonder natuurgebied van circa 450 hectare. Er komen meer bloemrijke weiden, die door de overgang van zoet en zout water het leefgebied vormen van bijzondere vogels en planten, zoals zeldzame orchideeën... ... Na jarenlang overleg komt er nu een plan waarbij zowel de natuur als de landbouw meer ruimte krijgen zich te ontwikkelen op Texel. Hoezo meer ruimte voor de landbouw op Texel? Is Texel plotseling groter geworden?

Want waar die uitgeplaatste Waalenburg-boeren nu zitten, met hun nieuwe stallen en hun huizenhoge hypotheken, daar zaten al boeren, dat was al Texelse landbouwgrond! Er is juist veel minder ruimte voor de landbouw op Texel, letterlijk en figuurlijk. Wat te zeggen van al die natuurgebieden, en de reglementen en de vergunningen volgens de Natuurbeschermingswet. Boeren hebben te maken met bufferzones en Natura 2000 gebieden en de PAS en ganzenopvang. Het is juist de natuur op Texel die meer ruimte krijgt, of eigenlijk, het overkantse gilde der groene plannenmakers....

Het zoetsappige verhaaltje op de website staat in schril contrast met de werkelijkheid. Voorlopig is er in Waalenburg een troosteloos landschap met vooral veel waterpartijen met veel te veel ganzen.. ...Die boeren die zogenaamd meer ruimte krijgen zitten verstrikt in een groeiend web van regels en voorschriften. Ze worden afgeknepen door nitraatrichtlijnen en steeds veranderende regelgeving. Gezonde melkkoeien moeten naar de slager omdat de ambtenaren ineens nieuwe rekenmodellen toepassen voor de uitstoot van stikstof in de veehouderij.

...Daarentegen kunnen de grote natuurontwikkelaars ongebreideld hun gang gaan. Zodra zij een project opstarten lijkt het wel of het vergunningen en subsidies begint te regenen. Waar een boer een uitgebreide vergunning moet aanvragen lijkt het wel of die groene mannen de vergunningen helemaal niet nodig hebben.

...In het Waalenburg plan is een mega-kanaal door onder andere het hoogste (!) punt van polder Waalenburg gepland. Een kanaal waar 21.000 (!) vrachten grond uit komen... ...Als een Texelse boer een vracht grond van een perceel rijdt heeft hij gelijk de milieupolitie op zijn dak... ...Het afvoeren van al die grond lijkt ook vooral een plan om de polder voorgoed ongeschikt te maken voor de landbouw. Terwijl het weidevogelparadijs juist is ontstaan dankzij de landbouw: extensieve kleinschalige landbouw, met weilandjes, weidevogels, het woord zegt het al. Zo'n landschap krijg je wel terug zonder al die afgravingen, dat zou de uitdaging moeten zijn: Met een beetje nuchter boerenverstand is de inrichting van Waalenburg vrij eenvoudig. ...Een moderne boer kan er natuurlijk niet van leven, kijk maar eens hoe die schapenboeren op de Hoge Berg worden uitgeknepen... ...Er is nog wel een aandachtspuntje: niet alleen op het Texelse boerenland, maar ook in de Texelse natuurgebieden is een ware ganzenplaag ontstaan. Saillant detail: In het Thijsse album over Texel (1927) komen de grauwe ganzen niet voor, we kunnen er van uit gaan dat ze er toen echt niet of nauwelijks waren."

De complete brief van Lia Duinker leest u op www.texelsecourant.nl.