Oefenen met de vangarmen op de Waddenzee.
Oefenen met de vangarmen op de Waddenzee. Foto: Sem van der Wal

Slecht weer plaagt oefening olieramp

Slecht weer heeft Rijkswaterstaat afgelopen week parten gespeeld bij de oefening met een 'olieramp' die op de Noordzee en de Waddenzee werd gehouden.

Er zou dinsdagmiddag met stro als 'olie' op het water worden geoefend voor de kust van Oudeschild, maar daar waren de golven te hoog voor de olievangarmen van een van de schepen. In het echt was RWS doorgegaan, maar nu werd geen onnodig risico genomen. De oefening werd verplaatst naar een rustiger deel van de Waddenzee.

Dinsdagochtend zou op de Noordzee in de buurt van Texel worden geoefend, maar daar waren vissers aan het werk, waardoor het oefengebied naar Egmond werd verschoven. Woensdag zou er bij Schiermonnikoog worden geoefend, maar daar was het wederom ruig op het water.

Dinsdagmiddag werd op de Waddenzee in twee formaties gevaren. Een met een breed veegpad om zoveel mogelijk olie tegelijk te ruimen en een formatie waarbij de schepen schuin achter elkaar voeren. Die techniek wordt volgens RWS toegepast bij het ruimen van olieslierten.