Vervoersgroei TESO sneller dan verwacht

De groei van het vervoer naar Texel verloop snel, veel sneller dan voorzien. Het volume van ruim 1,6 miljoen voertuigen (PAE) in boekjaar 2016/2017 werd niet eerder voorzien dan in boekjaar 2022/2023. En het aantal personenovertochten van ruim 4 miljoen was pas verwacht in 2025/2026.

Reden voor TESO om in het jaarverslag over het afgelopen boekjaar een zorgelijk geluid te laten horen dat indien de groei van het aantal Texelgangers zich in dit tempo voortzet, dit onvermijdelijk tot gevolg zal hebben dat de "systeemgrenzen in de vervoersketen steeds vaker worden bereikt". Zorgen in dit scenario over het kunnen blijven waarborgen van de kwaliteit wat betreft de stiptheid van de veerdienst, de wachttijden en het verstopt raken van de aan- en afvoerwegen. Of het door onderzoeksbureau DTV geschetste maximum scenario van 2,4 miljoen auto's in 2040 zal worden overschreden, is overigens nog maar de vraag. DTV houdt er rekening mee dat de snelle stijging van de afgelopen periode een "voorloopeffect" is, mede onder onder invloed van onrust elders in de wereld en de gunstige economie. Bij een gelijkblijvend aantal slaapplaatsen op Texel, is het vooralsnog niet nodig de bandbreedte van de voorspelling aan te passen. Voorspellen is wel lastig, mede door de groei van het aantal campers, dagtoerisme en B&B's."

Financieel gaat het TESO in ieder geval voor de wind. De omzet groeide met vier procent tot €23.391.000,-, hoofdzakelijk als gevolg van de toename van het vervoer met 3,6 procent. Maar ook de kosten stegen. Pech met de motoren van de Dr. Wagenmaker noodzaakte tot een onvoorziene en kostbare revisiebeurt. Ook stegen de salariskosten, vooral vanwege de 406 extra uitgevoerde afvaarten. De winst na belasting bedraagt €2,89 miljoen (een jaar eerder €2,65 miljoen). Dat lijkt veel, maar is volgens directeur Cees de Waal ook noodzakelijk om voldoende te kunnen sparen voor de aankoop van de opvolger van de Dr. Wagemaker rond 2030. Of de tarieven wel of niet zullen worden verhoogd, lieten De Waal en president-commissaris Frank van den Broeck nog in het midden. Verhoging zou een trendbreuk zijn, want de vervoerstarieven zijn nu lager dan die van 2002. Reizigers gaven de veerdienst een 8,2 als rapportcijfer. Over de nieuwe veerboot Texelstroom is het nodige te doen geweest. Achteraf concludeert TESO dat bij de tijdsplanning de ambitie te hoog is geweest. Toen het schip met zes maanden vertraging werd opgeleverd, was het hoogseizoen al in volle gang, zodat het schip pas eind september in de vaart kwam. Toch realiseerde de nieuwe boot in het lopende boekjaar nog ongeveer een kwart van de overtochten. 99,7 procent van de overtochten vond doorgang, door extreme waterstanden of hevige storm vervielen er 13 en als gevolg van een technische storing nog eens 24. In de meeste gevallen betrof dit de Texelstroom. Dat zich bij een nieuw type schip een aantal technische problemen voordoen is volgens De Waal niet ongebruikelijk. Maar over het algemeen heerst er tevredenheid over de Texelstroom.