Afbeelding
Foto: Ed Witte

Waanzin

Doe het niet, tuin er niet in, stop peterselie in de oren en ren hard door alsof je werkelijk niets hebt gehoord. Luister vooral niet naar het verzoek van de organisatoren van de Waanzin in deze krant om mee te doen aan de komende editie van de Waanzin. DOE HET NIET!

Blokkeer nu ogenblikkelijk bij het lezen van dit stukje zondag 8 oktober als de dag van de voorinschrijving. Zet in de agenda ook meteen een paar grote kruizen op vrijdag 4 en zaterdag 5 november. Ga die dagen naar ponypark Slagharen, ga op excursie naar Ikea, maak een vaartocht door Giethoorn of ga winkelen in Roodeschool, maar blijf niet op Texel. Je gaat anders onherroepelijk voor de bijl.

Meer dan honderd kilometer fietsen, midden in de nacht in je blote kont in de sloot springen, een uurtje slapen en daarna hopeloos vermoeid nog eens twee blokken op de fiets over het eiland ploeteren voor curieuze opdrachten.

Laat lopen die kans om als deelnemer op plaatsen te komen waar gewone stervelingen niet eens naar mogen kijken. Laat lopen die kans om kano te varen over de Horsmeertjes, te abseilen van de Fonteinsnol of om wintersportend door Oosterend te gaan. Voorkom te allen tijde dat je als deelnemer gaat bowlen met autobanden, tennissend op een trampoline staat of - hoe krijg je het verzonnen - gekleed in een regenjas de bevalling van een nagebouwd schaap mag zijn.

Nou, volgens mij zijn dit wel voldoende 'waarschuwingen'. Na jarenlang verslaggeving bij de Wampex en de Waanzin weet ik ook wel een klein beetje hoe het werkt. Waanzinners zijn eigenwijs, denken na en - daar gaat het om - zijn ook in staat om 'even om de hoek' te denken om tot oplossingen te komen. En de deelnemers doen vaak ook net even wat anders dan er gezegd wordt.

Daarom bij deze wat de aankomende Waanzin en de behoefte aan deelnemers betreft: laat lopen die kans om onderdeel te zijn van één van de meest unieke activiteiten op Texel. Doe het nou niet......

Jeroen van Hattum