HV aast op overname Tusse de Banke

De Historische Vereniging heeft zijn pijlen gericht op Tusse de Banke, de expositieruimte waar de vereniging nu al gehuisvest is. "Volgens Elko Vermeulen van de vereniging heeft de Rabobank, de eigenaar van het pand, een aanbod gedaan dat 'ze eigenlijk niet kunnen laten lopen'.

Vermeulen sprak namens de Historische Vereniging in tijdens de raadscommissievergadering van afgelopen dinsdag. Hij kwam niet direct om een financiering voor het pand vragen, maar ziet wil graag een garantie van een subsidie voor de komende twintig jaar. "Misschien dat we in een later stadium wel aankloppen in verband met de financiering, maar we zijn eerst aan het zoeken naar andere private partijen."

De PvdA vroeg zich af of de vereniging ook naar andere locaties heeft gekeken, mogelijk goedkoper. Bovendien wilde de partij, in naam van Remko van de Belt, wel weten wat te Historische Vereniging het eiland te bieden heeft. Hij voegde daar aan toe zelf groot fan te zijn van het het tijdschrift van de vereniging, maar dat misschien niet iedereen de meerwaarde van de HV kent. Vermeulen gaf aan dat de Historische Vereniging naast het maandelijkse blad, tal van zaken te bieden heeft. "We zijn uit vijf groepen, samengekomen tot één. Mensen kunnen hier archieven inkijken, we houden exposities en we hebben succesvol de dialectdag 'Echt op Sien Tessels' georganiseerd, met De Waal in het najaar hebben we alle dorpen gehad. We hebben 1.000 leden, een groot aantal voor Texel."

Wethouder Hercules lijkt wel wat te zien in het plan. "Ik ken het aanbod van de Rabobank en het is echt een zeer gunstige prijs, bijna niet te weigeren. We kunnen kijken naar een financieringsvoorstel, in de vorm van een lening of een garantstelling. Dit is in het verleden vaker gebeurd. Maar ik begrijp ook dat daar een ingrijpende afwijkingsprocedure nodig is. Als er positieve geluiden komen vanuit de raad, kunnen wij met een advies komen", gaf de wethouder aan.

Ben Zegeren (CDA) vroeg zich af of de vereniging ook een actief jeugdbeleid heeft, hiermee duidelijk de bestendigheid van de vereniging aan de kaak te stellen. "We hebben geen jeugdbeleid, wel een ledenbeleid. Het klopt dat we wat grijzer zijn, dat is altijd zo bij een historische vereniging. Maar we groeien in aantal."

De huur voor Tusse de Banke is al opgezegd door de Rabobank, maar de vereniging kan er voorlopig blijven zitten. Het liefst blijft de Historische Vereniging ook in de toekomst in dit pand. Andere opties zijn - mede door het scherpe aanbod - nog niet bekeken. "Verspreid over twintig jaar zijn de hypotheekkosten gelijk aan de lasten/ subsidie van nu", legde Vermeulen uit.