Dave Huijsman vorig weekend in actie tijdens de Ronde van Julianadorp.
Dave Huijsman vorig weekend in actie tijdens de Ronde van Julianadorp. Foto: Marijke Huijsman

Dave Huijsman op scherp voor Durper Ronde

Hij is nog maar 19 jaar, maar heeft dit jaar al twee Texelse dorpenrondes op zijn naam. Wielrenner Dave Huijsman uit De Koog verdedigt zondag tijdens de Ronde van De Cocksdorp zijn blauwe leiderstrui.

De Cocksdorp, waar de wedstrijdrijders zondag klokslag 16:00 uur in de Kikkertstraat van start gaan, is de laatste van de drie Texelse dorpenrondes. De eerste in Oosterend, waar Huijsman in de laatste ronde wegreed uit de kopgroep en voormalig profrijder Wim Botman zijn achterwiel liet zijn. De verslagen Botman zei na afloop: "Ik dacht: een jochie van 19 met haar op zijn benen, dat wordt een makkie. Maar hij brak niet." Alsof het sindsdien zijn handelsmerk is, scheert Huijsman zijn benen nog altijd niet. Ook tijdens de tweede dorpenronde in Oudeschild drukte Huijsman als eerste zijn wiel over de finish. "Het peloton bleef bij elkaar. Mijn ploegmaat Richard Doggen trok de sprint aan, ik heb het afgemaakt. Als het kan helpen we elkaar." Snelheden liepen hoog op. "In Oudeschild gemiddeld 44 à 45 kilometer per uur, sommige rondes oplopend tot 47 tot 48 km/uur." Zondag in De Cocksdorp hoopt hij opnieuw vooraan te eindigen.

Ook aan de overkant heeft Texels snelste wielrenner zijn visitekaartje afgegeven. Vorig weekend eindigde Dave in Juliandadorp op de tweede plaats in het GMN-klassement, waarvoor in de Kop van Noord-Holland vier dorpenrondes worden gereden. Een indrukwekkende prestatie, want de concurrentie was groot. "Het gaat er tijdens die rondes aan de overkant net even fanatieker aan toe dan op Texel. Er doen renners mee die op profniveau hebben gereden. Jongens die uit de Elite vandaan komen of er naar toe gaan." In de Elite-klasse rijden semiprofs, ook oud-Texelaar Luuk van der Meer rijdt bijvoorbeeld in deze klasse. Hij rijdt bijvoorbeeld ook koersen in Spanje en Frankrijk. Dave: "Ik ga voor een amateurlicentie en wil volgend jaar ook meedoen aan een paar Elite-wedstrijden. Een mooie ervaring en voor mij een mooie test of ik met het tempo mee kan komen."

Over zijn wielertoekomst is Dave realistisch. "Ik zit nu veel op de fiets, maar bij mij gaat de school nu nog even voor. Ik wil eerst mijn diploma op zak hebben. Uiteindelijk bereikt maar een klein gedeelte de echte top, de meesten halen het niet."

Dave volgt in Den Helder de opleiding Middenkader Engineering. "Zeg maar werktuigbouwkunde, ik zit in het vierde en laatste jaar." Hij beschikt over een behoorlijke technische knobbel. "Als kleuter speelde hij al met technisch Lego", vertelt moeder Marijke. Eén dag in de week werkt hij op het NIOZ. "Ik ontwerp instrumenten, frames en andere installaties voor wetenschappers. Ik maak de werktekeningen en als het is goedgekeurd, dan maak ik het zelf of een ander maakt het. Bijvoorbeeld instrumenten voor bepaalde condities op de zeebodem. Zoals laatst kwam de vraag voor sensoren net buiten de dijk in zee. Ik heb daarvoor palen ontworpen en gemaakt, die hangen nu net buiten de meetsteiger bij het NIOZ. Nu werk ik aan een stromingsgoot, een bak waarin water circuleert voor onderzoek naar gedrag van sediment."

Zijn racefiets heeft hij nog net niet zelf gemaakt. "Maar ik haal hem wel geregeld uit elkaar, monteer nieuwe onderdelen. Laatst heb ik bijvoorbeeld nog een naaf gereviseerd. Tijdens de Ronde van Julianadorp hobbelde en stuiterde het nogal, dan kijk ik daarna wel of alles nog vast zit."

Programma Ronde van De Cocksdorp: 12:00 uur start inschrijving, 13:30 uur start dikke banden, 14:00 uur Wielerwedstrijd jeugd, 14:45 uur Recreanten, 16:00 uur Wedstrijdrijders.