Afbeelding
Foto:

Het belang van brandveiligheid

Texel is een populaire vakantiebestemming om heerlijk te ontspannen en te genieten van de rust, de natuur en de gezelligheid. Jaarlijks bezoeken bijna 700.000 toeristen het eiland. Veel hotels, vakantieparken, appartementen en pensions doen er alles aan om het verblijf van toeristen zo aangenaam mogelijk te maken. Echter is het ook belangrijk om de kwaliteit van deze accommodaties in de gaten te houden. Zo is een van de belangrijkste aandachtspunten de brandveiligheid. We spreken Victor Huijbregts van Ascom die dit onderwerp extra aandacht wil geven.

Brandveiligheid actief bewaken

Een goede brandveiligheid vergt aandacht en actuele kennis. Zo schrijft de wet voor dat voor iedere brandmeldinstallatie die door de overheid is geëist, een opgeleide beheerder brandmeldinstallaties nodig is. Hij houdt voor de locatiemanager bijna dagelijks de brandmeld- en ontruimingsinstallatie in de gaten en voert maandelijks een aantal vaste taken uit. "Het is bijvoorbeeld van groot belang om vluchtwegen vrij te houden, zeker omdat mensen die in een hotel verblijven er relatief onbekend zijn en vaak niet vaak niet weten hoe ze 's nachts bij brand het snelste naar buiten kunnen komen", vertelt Victor.

Slechte naleving regels reden voor sluiting

Op locaties waar overnacht kan worden, worden jaarlijks tot driejaarlijks inspecties uitgevoerd om te controleren of de regels correct worden nageleefd. Mocht dit niet het geval zijn, dan krijgt de locatiemanager een aantal actiepunten opgelegd die hij moet oplossen binnen een bepaalde tijd. Gebeurt dit niet, dan kan dit zelfs een reden zijn voor (tijdelijke) sluiting. Victor vertelt dat dit een situatie is die iedereen natuurlijk het liefst wil voorkomen, maar tegelijkertijd heeft de veiligheid van de bezoekers de allerhoogste prioriteit. "Op het moment dat de brandmeldinstallatie echt nodig is, moet het natuurlijk wel werken."

Verbetering efficiëntie Brandweer Texel

Ook de Texelse brandweer is groot voorstander van het verhogen van de bewustwording. Die is momenteel zelf bezig met het structureel terugdringen van ongewenste en onechte brandmeldingen. Dit zijn bijvoorbeeld valse meldingen die worden afgegeven doordat de afzuigkap niet voldoende functioneert tijdens het koken. "Dit kan natuurlijk voorkomen worden. Daarom vindt ook de brandweer van Texel het belangrijk om aan iedereen die hiermee werkt de juiste voorlichting te geven. Zo kunnen zij efficiënter werken", zegt Victor.

Brandveiligheidstraining komt naar je toe

Victor vertelt dat een tijdje geleden twee personen van Texel in Utrecht deelnamen aan een beheerderstraining Brandmeldinstallaties. Qua reistijd nogal een onderneming. "Dit kan anders", bedacht hij zich. "Er moeten meer organisaties op Texel zijn die behoefte hebben aan een opfristraining." Het is belangrijk om te weten wat er als Beheerder BMI van je wordt verwacht. Door de juiste kennis over te brengen kunnen eventuele problemen preventief verholpen worden. "We vinden het belangrijk om ook na de training in contact te blijven met de trainees", aldus Victor. "Zij mogen altijd contact zoeken om vragen te stellen of voor andere hulp. Veiligheid draait namelijk om kennis en op deze manier staan zij er niet meer alleen voor. Wij dragen daar graag ons steentje aan bij."