Een eerder getoonde impressie van de nieuwe sporthal. Overigens niet het eindontwerp.
Een eerder getoonde impressie van de nieuwe sporthal. Overigens niet het eindontwerp. Foto: Vaassen BV

Raad nog niet overtuigd van voordeel beheersstichting voor sporthal

De overtuiging dat door de oprichting van een beheersstichting voor de nieuwe sporthal de gemeente zich zo'n anderhalf miljoen aan BTW bespaart, wordt binnen de raad in twijfel getrokken. "De fiscus wordt in dit stuk gezien als een makkelijke prooi, maar zo werkt dat niet", temperde cijferaar en oud-wethouder van Financiën Frans Visman (D66) het optimisme.

Wethouders Hennie Huisman (Sport) en Frank Kingma (Financiën) moesten woensdagavond alle zeilen bijzetten om gedaan te krijgen dat de raadscommissie het sein op groen zette om te komen tot een beheerstichting sportaccommodatie en de nieuwe Binnensportaccommodatie Den Burg Zuid daar in onder te brengen. De gemeente zet zichzelf bij het beheer van de sporthal op afstand. In eerste instantie om BTW te kunnen verrekenen kwam het college in april met het voorstel om de sporthal te verhuren aan een beheerstichting, die de zaal gaat onderverhuren. In de raad waren de nodige twijfel, vandaar de opdracht aan het college de gewenste beheersvorm eerst te onderzoeken. Dat is inmiddels gebeurd, maar niet tot ieders tevredenheid.

"Wij vinden dit stuk te beperkt om hier een beslissing over te nemen", vond Remko van de Belt (PvdA). Hij vond het stuk dat in het college had voorgelegd maar weinig afweek van dat in april en dat de nadruk teveel op de financiën ligt en te weinig op de sport en wat de sportverenigingen er van vinden. Hij sprak van een "salamitactiek". Maar wethouder Hennie Huisman gaf aan dat het college de opdracht van het de raad precies had uitgevoerd. "Hiermee doet u de ambtenaren en de kwartiermakers tekort."

In hoeverre de kantine commercieel wordt geëxploiteerd of ten dienste staat van de sporthal en de gebruikers, vroeg Veronne Koot (TB) zich af. Ten dienste van de sport, zei Huisman. "Met betaalbare drankjes." Het steekt de wethouder dat OSG De Hogeberg, die voor gebruik van de sporthal wel een vergoeding krijgt van het Rijk, toch geen huur betaalt. "Dat is historisch zo gegroeid. Het hebben het niet over grote bedragen, maar we kijken er wel naar."

Eind van het verhaal was dat Huisman en Kingma toch verder kunnen met het optuigen van de constructie, de fiscus raadplegen en dat de haalbaarheid en voor- en nadelen van een beheerstichting verder worden onderzocht. Als het niet rond komt, dan gaat de gemeente de sporthal zelf beheren. Maar er zal sowieso worden gebouwd, was de eindconclusie.