Werkgroep voor Tiny Houses opgericht

Een groep Texelaars heeft zich verenigd in de nieuwe werkgroep Tiny House Texel om te bezien of zij Tiny Houses op Texel kunnen realiseren.

Tiny Houses zijn volledig uitgeruste woningen die over het algemeen qua oppervlakte niet groter zijn dan circa dertig vierkante meter en veelal duurzaam en zelfvoorzienend zijn. De woningen zijn sinds enige tijd in opmars in Nederland.

De nieuwe werkgroep, opgericht door Tonnie Bruining en Dorien Boer, bevindt zich in een pril stadium. Afgelopen weekend was de tweede bijeenkomst. De belangstelling is er. Bij de eerste bijeenkomst zaten de initiatiefnemers met zijn tweeën, van het weekend waren ze met negen mensen. Bij de Facebookpagina van de groep (Tiny House Texel) stonden gisteren al negentig mensen als aangesloten genoteerd.

Volgens Bruining wordt er in eerste instantie gedacht aan de realisatie van vijf Tiny Houses. Het idee is dat de eigenaren gezamenlijk een kavel delen en ook gezamenlijk voorzieningen als een riolering delen. "Dat zou dan in de toekomst eventueel telkens verder naar een volgend kavel voor vijf Tiny Houses uitgebreid kunnen worden."

De groep heeft zich onder meer laten inspireren door plannen van de gemeente en Woontij om bij de nieuwbouw in Den Burg Oost ruimte te scheppen voor zes Tiny Houses. Op youtube is onder de naam 'Jan van Andel woningen' een filmpje te vinden waarop te zien is hoe Woontij over Tiny Houses denkt. Dat fimpje is onder meer samen met de mensen achter Planet Texel gemaakt.

Kenmerkend aan Tiny Houses zijn naast de duurzaamheid en zelfvoorzienendheid dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn. Daardoor kan er met de huizen worden ingespeeld op groei en krimp op de woningmarkt. Het zijn veelal ook huizen voor mensen die er bewust voor kiezen om klein en duurzaam te gaan wonen. Er zijn diverse gemeenten in het land waar de mogelijkheden voor Tiny Houses nader worden bekeken.