Genieten van gerechten op Culinair.
Genieten van gerechten op Culinair. Foto: Archief Texelse Courant.

De Koog maakt zich op voor veertiende Texel Culinair

In De Koog wordt vrijdag, zaterdag en zondag de veertiende editie van Texel Culinair gehouden. 27 bedrijven in verschillende klassen binden de strijd met elkaar aan. Het thema dit jaar is groente en kruiden. In een groot deelnemersveld, ontbreken wel een paar bekende namen. Staat Texel Culinair onder druk?

Een aantal namen die ontbreken: De Kroontjes (meervoudig winnaar van de publieksprijs), 't Pakhuus (eindwinnaar 2015), Rebbeca, De Taveerne en Smakelijk en Meer. Allemaal prijswinnaars uit het verleden. Bovendien heeft een aantal restaurants aangegeven dit jaar mogelijk voor het laatst mee te doen. Het seizoen wordt steeds langer en het personeel dat op Culinair staat, kan niet in de eigen zaak staan. In de wandelgangen galmt de vraag of het niet verstandig is het evenement te verschuiven naar het begin van het seizoen.

Wie dan wel?

Het is niet alleen maar kommer en kwel. Onder de aanwezigen nog steeds veel bekende namen. Zo is Strandpaviljoen 15, winnaar van de laatste editie gewoon aanwezig en ook Quinty's (publieksprijs 2015), Sjans (meervoudig prijswinnaar in de categorie Eetcafés en diversen), Bosq (nummer twee van vorig jaar), en Peek (vorig jaar winnaar Eetcafés en diversen) zijn van de partij. Naast een aantal vertrouwde gezichten kent Texel Culinair ook een aantal nieuwkomers. Alexander Aardema opende eerder dit jaar zijn pannenkoekenrestaurant WadLekker en neemt direct deel aan de wedstrijd, Aan de rand van het dorpsplein maakt ook de Texelse Koffiebranderij zijn opwachting. Nieuw dit jaar is ook de Mystery Stand. Op het dorpsplein zullen verschillende chefs hun kunsten vertonen. Wat er door hen gaat worden gekookt, weet zelfs de organisatie niet.

Programma

Texel Culinair begint vrijdag om 16:00 uur en duurt die dag tot 22:30 uur. Op zaterdag gaat het evenement verder om 15:00 uur en gaat dan eveneens door tot 22:30 uur. Zondag vanaf 12:00 uur worden de winnaars gehuldigd. Daarna kan men nog één keer alle gerechten proeven. Rond 18:00 uur is het culinaire spektakel afgelopen.

Rond alle proeverijen is er livemuziek op straat en in de restaurants. Een vertrouwd gezicht op straat is de a capella-formatie Anyway en verder zijn de Slampampers op straat te vinden. In café De Jutter treed Ria valk op.