Afbeelding
Foto:

Grote oefening Rijkswaterstaat in opruimen van olie op Noordzee

Rijkswaterstaat houdt deze dagen een grote oefening op de Noordzee en de Waddenzee in het bestrijden van een olieramp.

Volgens scenario botsen op de Noordzee zogenaamd twee schepen tegen elkaar, waarna er tussen de 1700 tot 3500 ton olie in de Noordzee en de Waddenzee terechtkomt.

De oefening begon maandag met een 'droge dag' in Leeuwarden waar bestuurders (onder wie burgemeester Michiel Uitdehaag) bij elkaar kwamen om te oefenen. De bestuurders moesten voor die oefening diverse beslissingen nemen om de ontstane situatie in goede banen te leiden.

Vandaag (dinsdag) is de oefening verder gegaan nabij Texel. In de vorm van enkele balen stro lag er vanmiddag 'olie' in de buurt van Oudeschild dat met diverse vaartuigen geruimd werd. Op de Noordzee werd volgens RWS geoefend met 120 liter radiagreen, een afbreekbaar olieproduct. Dat gebeurde vanochtend.

Woensdag speelt de oefening zich op en rond Schiermonnikoog af. Daar wordt onder meer een zanddam op het strand gebouwd om achterliggend kwetsbaar gebied tegen de 'olie' te beschermen. Ook wordt daar geoefend met het schoonmaken van droogvallende platen.

Het is volgens RWS de eerste integrale oliebestrijdingsoefening op en rond de Waddenzee. Ruim een jaar geleden was er geen sprake van een oefening en moest er aan de oostkant van Texel echt olie worden geruimd. Er was toen 72.000 liter gasolie in de haven van Oudeschild gelopen als gevolg van een lek in een expansievat. Het duurde een paar dagen voor de haven werd afgesloten, waardoor er ook gasolie in de Waddenzee kwam.