Rikus Kieft stopt bij Texel Samen Beter

Rikus Kieft treedt terug als voorzitter van het bestuur zorgcoöperatie Texel Samen Beter (TSB). Op de Algemene Ledenvergadering van Texel Samen Beter op vrijdag 20 oktober neemt hij afscheid. Een terugblik en waar staat de Texelse zorgcoöperatie?

Vanaf de oprichting in 2013 is Kieft voorzitter van TSB geweest. Wat maakte dat hij zo gedreven raakte door het idee en het doel van de zorgcoöperatie? "De zorgtaken werden in die tijd door het Rijk overgeheveld naar de gemeente. Met een klein groepje vroegen we ons toen af hoe het Texelse zorglandschap (zorgaanbieders, verzekeraars, gemeente, zorggebruikers) samenwerkte om de zorg op Texel, voor de Texelaars, ook in de toekomst goed op peil te houden. We ontdekten dat er jaarlijks meer dan €70 miljoen 'zorgkosten' omging in de totale zorg voor Texel. Maar we ontdekten ook dat er geen stevige samenwerking was tussen alle partijen op Texel om ervoor te zorgen dat die €70 miljoen ook zo goed mogelijk besteed zou worden in het belang van de Texelaars. En we ontdekten dat er van de huidige en toekomstige gebruikers van de zorg wel steeds meer werd verwacht, maar die gebruikers zaten niet op de schaal van Texel, aan tafel."

"Met een groep van 13 initiatiefnemers hebben we een jaar lang de mogelijkheden verkend om de geldstroom meer te sturen in het belang van de Texelaar. In die tijd kwam ook de participatiewet. Wij wilden meepraten, meedenken en ook daadwerkelijk iets doen om de zorg op Texel te verbeteren. We wilden dat de zorg niet wordt gezien als een financiële onkostenpost maar als een manier om de kwaliteit van leven op Texel te bevorderen. We wilden dat de zorg op Texel zo goed is als we voor ons beste maatje zouden willen zien. Aandacht en kwaliteit dus in plaats van voornamelijk financieel gestuurd, zorg niet als iets wat zo goedkoop en efficiënt mogelijk moet en als kostenpost wordt beschouwd, maar zorg die bijdraagt aan kwaliteit van leven."

"Het contact met de zorgverzekeraar Univé was aanvankelijk heel behulpzaam, hoewel het nadeel is, dat je de schijn wekt dat je niet onafhankelijk meer bent. We hebben in het begin veel steun gehad van mensen van Univé en van VGZ, maar toen de samenwerking op het eiland in hun ogen niet snel genoeg van de grond kwam, is die betrokkenheid weer weggeëbd. We staan nu op het punt om ook contact te zoeken met andere verzekeraars. We hopen dat dat de partijen opnieuw uitdaagt en daardoor wat meer beweging geeft. Het duurt allemaal erg lang."