Peter Jan Geus:
Peter Jan Geus: "Een mooie klus van het afgelopen jaar was de muzieknis in het park in Den Burg die we van een zinken losangedak mochten voorzien." Foto: Jeroen van Hattum

Loodgieter, mooiste vak dat er is

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ons "terras" voor het huis Burgwal 45. Er is daar altijd wat te beleven en te zien. Zodra het weer het toelaat, lunchen we er en nuttigen we daar 's avonds de warme hap met z'n vijven of meer.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Niet geboren; Helderse kraai (Lidwina ziekenhuis, Den Helder) maar wel getogen. Met een tussenstop van 7 jaar (school/stage en werken) altijd op Texel gewoond.

Bepaalde bebouwing mag wat minder schreeuwerig worden

Wat voor werk doe je op Texel?

Het mooiste vak dat je maar kunt bedenken, zelfstandig loodgieter wat ik met veel plezier en passie uitoefen. In het vak is altijd veel werk, van gas tot waterleidingen, sanitair, riolering en natuurlijk veel dak- en zinkwerk. Een mooie klus van het afgelopen jaar was de muzieknis in het park in Den Burg die we van een zinken losangedak mochten voorzien. Na bijna een jaar begint het zink op het dak nog mooier te worden. Door de weersinvloeden gaat zink leven.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Buiten het feit dat je als zelfstandige eigenlijk nooit klaar bent, heb ik een gezin met drie jonge kinderen die ook de nodige aandacht vragen. Bij mooi weer vertoeven we graag bij ons strandhuisje.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Nuchter, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Veelzijdig, mooi en je kunt de rust opzoeken. We hebben heel veel mooie plekken op Texel.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Elk dorp heeft zijn eigen charme, maar Den Burg zie ik echt als het centrum van het eiland.

In welk café/restaurant kom je graag?

Net als mijn voorganger Wolbert komen wij graag bij Casa Molero in de Kantoorstraat, Gastvrij, ongedwongen, vriendelijk en erg lekker.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Kleinschaligheid zoals; kraampjes aan de weg, kamperen bij de boer, schapen op de Hoge Berg en de dijk, kotters in de haven, elkaar groeten en het klaar staan voor elkaar. Ook tradities die we nog op Texel hebben, ik noem de meierblis en natuurlijk het speulen met Ouwe Sunderklaas. Het is heel jammer dat je ziet dat de animo voor het echte speulen vermindert.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Dat ook de Texelse samenleving wat geduldiger zou mogen zijn en wat minder verhard, dit zie je namelijk erg terug in bijvoorbeeld het verkeer. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat we dat vaak meemaken op de Burgwal in het centrum van Den Burg.

Goede herinnering aan Texel?

Het mogen opgroeien hier. En natuurlijk teveel op op te noemen, enkele voorbeelden; zeepkistenrace op de Hoge Berg, de Wampex, autocross op de baan der banen bij Oosterend en natuurlijk het eerder genoemde speulen en de meierblis.

Wat is er zonde aan Texel?

Bepaalde bebouwing mag wat minder schreeuwerig, wat mij betreft gaan we traditioneler bouwen en wordt er een schoonheidscommissie in het leven geroepen net als op Terschelling.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

De ons kent ons mentaliteit, geen files naar het strand.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan hoop ik nog steeds, genietend van mijn gezin en loodgieterij, een gezond leven te mogen leiden op ons eiland en misschien iets meer rust te hebben gevonden om een oude hobby op te gaan pikken: koper kloppen. Van dit prachtige materiaal kun je de mooiste dingen maken.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Mijn goede vriend Rick Siersma. Hij staat altijd voor je klaar en ik drink graag samen met hem een speciaal biertje. Wat hem bezig houdt, vertelt hij jullie zelf.