Strandbewakers van de Texelse Reddingsbrigade tijdens hun examen.
Strandbewakers van de Texelse Reddingsbrigade tijdens hun examen.

Texelse Reddingsbrigade dit seizoen vaker in actie

Een drenkeling wordt aan land geholpen na met een lijnredding in veiligheid te zijn gebracht. Het was een van de diverse levensreddende handelingen die zondag op het strand van De Koog moesten worden uitgevoerd bij de daar gehouden examens van de Texelse Reddingsbrigade (TRB) die is belast met de bewaking van de stranden van Paal 19, 20, 21 en 28. Totaal 14 strandbewakers deden mee aan het examen, 5 voor het diploma live guard en 9 voor het diploma junior live guard. Eén kandidaat zakte.

De examens werden afgenomen door interne mensen van de TRB zelf en vier examinatoren van de landelijke organisatie Reddingsbrigade Nederland. De examens vielen samen met de afsluiting van de strandbewaking van dit jaar.

Volgens TRB-voorzitter Robbert Kusters was er deze zomer meer actie en optreden nodig dan in voorgaande seizoenen. Het lijkt een trend die ook geldt voor andere plaatsen aan de Noordzeekust. De verklaring zou kunnen liggen in de verandering van het strandbezoekende publiek: naar verhouding meer baders die niet kunnen zwemmen of althans de verraderlijke omstandigheden van de kust onderschatten.