"Ome" Arie Ellen met de nieuwe bokaal. Foto: Cor Trap

Wie wint tweede "Ome" Arie visrookbokaal?

Oud visserman "Ome" Arie Ellen heeft voor het Texels visrookkampioenschap zaterdag 9 september in Oosterend voor de tweede keer in successie een wisselbokaal beschikbaar gesteld. Dit was nodig nadat visroker Ruud Daalder de bokaal vorig jaar voor de tweede keer had gewonnen en hem dus mocht houden.

Op het Kerkplein en de Verlorenkost in het oude centrum staan zaterdag vijftien rookvaten, met evenzoveel deelnemende rookteams. Om tien uur worden de ponen in het rookvat gehangen, 's middags zijn de slippies aan de beurt. Wie van een gerookte vis houdt, is hier dus aan het goede adres. De poontjes kunnen vanaf een uur of twaalf worden gegeten, de gerookte slippies zijn 's middags om 16:00 uur klaar voor consumptie. Vanaf half elf kan men zich al tegoed doen aan gebakken schol, de opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Roparun.

Er zijn rookvaten van uiteenlopende aard te zien, van een hele stellage met ingebouwde thermometer tot een oud oliedrukvat met daarover een jute zak. Het draait om het prepareren van de vis, optimale temperatuur in het vat, de duur en het houtmengsel. Een jury van zes personen buigt zich over de rooksels, proeft, ruikt en keurt. Na afloop is er voor alle betrokkenen nasi. Deelnemers kunnen zich nog aanmelden bij Cor Trap.