"De producten die bij Brasserie TX worden geserveerd, komen zoveel mogelijk van eigen eiland. " Foto: Liselotte Schoo-Bremer

Ambachtelijkheid en gastheerschap

"In grote pannen maken we verse kreeftenbouillon, langoustinebouillon, krabfond en kalfsjus. Dat geeft een rijk gevoel. Hoe mooi is het dat je dat als kok iedere week mag doen?"

Aan het woord is Rob Sanders, samen met Heleen Sanders eigenaar van Havenhotel Texel, dat samen met Eetcafé Het Vooronder en Brasserie TX is gevestigd in het voormalige stoombootkoffiehuis van TESO op de haven van Oudeschild. Vraag hem naar zijn werk en je ontdekt al snel dat Rob een ambachtsman is in hart en nieren. Natuurlijk, hij is niet de enige kok die veel van zijn producten zelf maakt. Maar het zijn er wel héél veel: niet alleen de soepen en sauzen, maar ook pesto's, tapenade, patat, brood, (vis)kroketten en -bitterballen, mayonaise, diverse soorten boter, taart en ijs.

Het is hard werken voor Rob en zijn vrouw. "We zijn hier elf, twaalf uur op een dag, iedere dag van de week. Het is vaak druk, maar ik vind het nog steeds heerlijk werk. En kijk nou eens naar het uitzicht!"

Ze experimenteren graag een beetje. "Met minder gangbare soorten ijs, bijvoorbeeld. Wat dacht je van knoflookijs? Of komkommerijs? Dat serveren we als onderdeel van een voorgerecht. Nieuw is ijs van zoute drop. Dat viel eerst niet mee om te maken. Sorbetijs ging nog wel, maar het roomijs was ons niet snel naar de zin. Nu hebben we het onder de knie."

De producten die bij Brasserie TX worden geserveerd, komen zoveel mogelijk van eigen eiland. Dat geldt bijvoorbeeld voor het lamsvlees en de kaas, afkomstig van hoeve Vrij en Blij van de familie Blom, en de aardappels van Piet van Groningen. Vis betrekt Rob natuurlijk rechtstreeks van de visboer en is verser dan vers. "Dat kan doordat we geen grote hoeveelheden inkopen. En we verwerken het van kop tot staart. Van vis die overblijft, maken we concentraten, de basis voor onze soepen en sauzen."

Brasserie TX is een geliefde pleisterplaats, ook voor vergaderingen, verjaardagen en andere gebeurtenissen met wat grotere gezelschappen. "We zijn ook een officiële trouwlocatie." Die populariteit dankt het restaurant niet alleen aan de kwaliteit van de keuken. Ook de gastvrijheid van Heleen en medewerkers Mirjam, Anita en Hans die bij je aan tafel komen, maakt het restaurant tot een heerlijke stek. Daarnaast speelt ongetwijfeld de unieke locatie een rol. "Er is hier veel te zien. De hele dag komen jachtjes, twee- en driemasters, kotters en speedboten langs. En op dinsdag is er vaak waterskiën. Het is altijd gezellig op de haven."

Een mooi zicht op de activiteiten heb je vanaf het terras. Dat werd afgelopen voorjaar vernieuwd met onder meer vrolijke rode bekleding op de stoelen. Bij iets frisser weer zijn plaids in dezelfde kleur beschikbaar. In het oog springen de nieuwe parasols. "Net als bij iedereen waren ze de afgelopen jaren zwart. Dit warme geel is de kleur van de zon en heeft een aanzuigende werking. Dat hebben we zelf bedacht. De parasols stonden er net, toen een vakblad schreef dat vrolijke kleuren de komende jaren de trend worden." Lachend: "We zijn dus trendsetters."

Een mooie vondst ten slotte is de stempelkaart van Brasserie TX. "Voor iedere vijftig euro die je hier uitgeeft, krijg je een stempel. Met acht stempels is je kaart vol en word je getrakteerd op een maandmenu of iets van dezelfde prijs. Mede daardoor heb we heel wat vaste gasten."

Afbeelding