Veel nieuw-, verbouw en renovatiewerk. Bouwbedrijf Texel renoveert momenteel deze stolp op Zevenhuizen. Op de foto Dennis Beumkes.
Veel nieuw-, verbouw en renovatiewerk. Bouwbedrijf Texel renoveert momenteel deze stolp op Zevenhuizen. Op de foto Dennis Beumkes. Foto: Gerard Timmerman

Na magere jaren draait bouw op volle toeren

De bouwvak is achter de rug, maandag zijn timmerlieden, metselaars en andere werklieden in de bouw weer aan de slag gegaan. Een goed moment om de stemming in de sector te peilen.

"Voorheen zat je op zaterdagochtend te denken: wat moet ik onze mensen maandag laten doen. Nu moeten we keuzes maken naar welke klussen we onze mensen het eerst sturen." Aan het woord is Dennis Beumkes van Bouw- en timmerbedrijf Texel in De Waal. "We hebben een slechte periode meegemaakt, met het dieptepunt in 2012 en 2013. We zagen het werk in één keer verdampen. Maar de grote storm eind 2013 heeft alles weer in werking gebracht. We hebben toen twee mensen aangenomen om alle schades te repareren. Die lopen nu nog rond. Voor het werk zitten we alweer goed vol gepland. Je raakt van het ene in het ander. Niet alleen bij ons en collega-aannemers, ook bij de installateur, de stukadoor en noem maar op. Het is weer volle bak. Ik krijg bij onze mensen (14) niet de handen op elkaar voor een grote serie dezelfde woningen. We zitten veel in de particuliere- en recreatiesector. Nieuwbouw, renovatie en moderniseren. Elke klus is weer anders, veel maatwerk. Uitdagende klussen. En we mogen gelukkig weer wat verdienen. We zijn nu bezig om een groen certificaat te behalen. Opdrachtgevers kunnen bij de bank dan tegen een lagere rente geld lenen." Maar niet alles is hosanna. "Het is lastig om aan gekwalificeerd personeel te komen. In de slechte tijd zijn veel mensen uit de de bouw zijn geraakt, die heb je zomaar niet terug."

Lange levertijd

"Zelf hebben we niet zoveel last gehad van de crisis. Maar nu hebben we echt héél veel werk", vertelt Siep Schellinger van Frans Zegel Bouw. "Veel in de particuliere sector en elke winter wel een paar vakantiehuizen, nu zelfs vier. En we zijn bezig om de zes woningen van onszelf voor de kerst op te leveren. Op Mienterglop nog een grote woning. Ook voor volgend jaar hebben we alweer veel werk. Probleem wat nu speelt is dat er heel slecht aan bepaalde materialen is te komen. Zoals kant en klare betonvloeren en isolatie. Tijdens de crisis zijn fabrieken gesloten, nu gaan die wel weer open, maar je hebt niet zomaar de mensen terug. De levertijd is lang, tijdig bestellen dus of een alternatief zoeken. Ook het vinden van gekwalificeerd personeel is lastig. Gelukkig komen er wel weer jonge jongens aan. Een dag in de week gaan ze naar opleidingsbedrijf Espeq in Heerhugowaard, de andere vier dagen doen ze hier ervaring op."

Veel orders ook bij Duin Bouw. Martin van Rijswijk: "Op alle fronten, nieuwbouw van woningen en in de recreatiesector. Mensen durven weer te investeren. De één in een nieuwe dakkapel, de ander wil een woning slopen en er iets nieuws neerzetten. Veel mensen willen graag naar honderd vierkante meter. De stemming is goed, jammer is dat er het heel moeilijk is om nieuwe medewerkers te vinden. Dat speelt in de hele bouw- en installatiebranche. Bijna geen jeugd meer die wordt gestimuleerd om wat met hun handen te doen. Het personeelsbestand veroudert, het wringt steeds meer. Ik snap wel dat het niet aantrekkelijk lijkt om de hele dag op de steiger te staan, zeker als het regent. Maar dat beeld klopt niet. We maken tegenwoordig veel in prefab, binnen in de werkplaats. En zo zwaar als vroeger is het werk al lang niet meer. We proberen via opleidingsinstituten met leerlingen in contact te komen. Omscholen zien we nog niet veel gebeuren. Maar als sector staan we ervoor open. Bij grote klussen huren we wel mensen in via een gespecialiseerd uitzendbureau. Maar ook daar wordt steeds meer aan getrokken. Ook aan toeleveranciers. De levertijden lopen enorm op. Je probeert alternatieven. Dingen die we in prefab lieten maken, bouwen we nu zelf."