'Taxi's met noodgang door Dorpsstraat'

(Vervolg pagina 1). Uit de uitgebreide verslagen tussen taxibedrijven en gemeente valt op te maken dat taxibedrijven toestemming hebben om langs de gehele Nikadel te mogen stoppen teneinde klanten op te pikken.

"De politie en dorpswacht hebben te weinig mankracht om de wegen schoon te houden van mensen en de doorgang vrij te houden. Wij hebben dan ook toestemming van de gemeente Texel", zo valt te lezen in het verslag. De uitspraken botsen dus nogal met elkaar. Op 3 augustus schrijft ook een medewerker van de gemeente letterlijk: "Er wordt door de taxichauffeurs doorgereden tot Paultje Patat."

Overlast

In de mailwisselingen uit ook de wijkagent zijn zorgen. Op 27 juli schreef hij: Naar aanleiding van je mailwisseling met gemeente Texel, wil ik nog een aanvulling maken. Het afgelopen weekend is door mijn collega's vastgesteld, dat er in het geheel geen passagiers meer worden opgepikt op de aangewezen taxistandplaats in De Koog. Diverse chauffeurs zijn daar op aangesproken en er werd bevestigd dat men dat ook niet meer deed. Voor de openbare orde in De Koog is dat funest. Het publiek gaat de taxi's op de Dorpsstraat/ Boodtlaan en De Brink tegemoet lopen. Onnodig om te zeggen dat dit voor de nodige overlast zorgt. Ik zou daarom ook met klem willen vragen of je een ieder die het betreft wil vragen zich aan de gemaakte afspraken te houden. Een tweede punt is een terugkerend fenomeen, en dat is de snelheid waarmee de diverse chauffeurs rijden. Je hebt jouw standpunt daarin al eerder duidelijk gemaakt en dat waardeer ik nog steeds. Eerdere waarschuwingen die jij hebt doen uitgaan, hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd en daarmee zijn wij de fase van waarschuwen voorbij. Bij vastgestelde snelheidsovertredingen zal proces-verbaal worden opgemaakt en ik zal aansturen op een scherpe controle. In het kader van de goede samenwerking vind ik het niet prettig om een wat directieve toon aan te slaan, maar een aantal chauffeurs plegen snelheidsovertredingen die bij een goede meting tot inname van het rijbewijs zullen leiden. Dat is niet acceptabel meer en derhalve een strakker toezicht."

'Te hard rijden zelfbescherming'

Ondanks de toezeggingen van de politie dat er strenger gecontroleerd wordt op snelheid, lijkt dit nog niet veel impact te hebben. Ook de afgelopen weekenden scheurden taxi's met hoge snelheid door de Dorpsstraat om zo snel mogelijk nieuwe klanten te kunnen oppikken. De chauffeurs zijn het er mee eens dat de excessen aangepakt moeten worden, maar wijzen ook op één van de oorzaken. Zo schrijft een taxihouder: "Laten we duidelijk voorop stellen dat wij er beslist niet achter staan dat er extreem hard en onverantwoord wordt gereden en vinden dat de excessen hierin ook zeker moeten worden aangepakt. Het feit dat taxi`s soms harder dan toegestaan door het centrum van De Koog rijden is vooral om de mensen te omzeilen die midden op de weg staan of springen als er een taxi aan komt rijden, gedrag wat door de meeste agenten niet (kan) worden aangepakt. Als we dan met een snelheid van 30 kilometer per uur langs rijden worden of de deuren open getrokken onder het rijden of er deuken in en spiegels van de taxi's afgetrapt, en op enige snelle hulp van politie hoeven wij op dat tijdstip dan niet te rekenen. Wij zullen deze schades dan ook in bijna alle gevallen zelf moeten bekostigen, zelfs met daders, getuigen en aangifte kun je naar je centen fluiten in dit land."

Uit één van de laatste overlegverslagen tussen betrokken partijen wordt toegezegd dat politie "gaat proberen meer aanwezig te zijn op de overlastplekken zoals de Dorpsstraat ter hoogte van Hotel de Zwaluw." Dit lijkt tot op heden nog niet erg te lukken in de late uurtjes, waardoor het regelmatig tot een verhitte sfeer komt tussen partijen die een taxi willen.

De situatie is niet nieuw. Al jaren proberen gasten anderen te vlug af te zijn, door taxi's tegemoet te lopen of elders af te spreken. De hoeveelheid op straat lopende, of voor taxi springende mensen, lijkt dit jaar wel te zijn toegenomen. In september evalueren alle partijen hoe het afgelopen zomer verlopen is.