Richard Ober met de teruggevonden trouwring.
Richard Ober met de teruggevonden trouwring.

Trouwring teruggevonden in zand

Het was nogal een uitdaging voor Richard Ober. Met een metaaldetector stond hij zaterdag op het strand bij paal 33 om een verloren trouwring terug te vinden.

Het ging om een trouwring die Michel de Wit uit Houten begin juli was verloren. Hij riep de hulp in van Gevonden-Verloren.nl (een groep vrijwilligers die met metaaldetectors verloren spullen terugzoeken) waarna Ober voor hem aan de slag ging.

In het wilde weg op het strand maar wat gaan lopen zoeken, was geen optie. Enige strategie was gewenst, maar die had Ober wel in huis. "Een ring die verloren wordt bij de waterlijn, wordt tien tegen één wel teruggevonden. Daar is het zand hard en lopen voldoende mensen, dus daar hoefde ik niet te gaan zoeken. Mensen die op het strand lopen, gaan op een gegeven moment diagonaal en die route heb ik geprobeerd aan te houden."

Het leidde ertoe dat de liefhebber van metaaldetectors nabij het vlonder van een strandhuisje in de buurt van Kaap Noord een signaal kreeg en tot zijn verrassing de verloren trouwring te pakken had.

De eigenaar kon het eerst niet geloven, maar was uiteindelijk overtuigd. Volgens Ober was dat een prachtig moment wat kippenvel opleverde. "Daar doe je het allemaal voor."

Maandag kwam het tot een hereniging tussen De Wit en zijn trouwring. "Het toeval wil dat ik in Bunnik werk en hij in Houten woont. Ik ben na het werk bij hem langs geweest om de trouwring terug te brengen." De Wit en zijn vrouw hadden als dank een goede fles wijn klaar staan. "En ze hebben de overtocht met de boot betaald. Dat is het enige dat we vragen aan mensen voor wie we in actie komen. De rest doen we allemaal vrijwillig. Zoeken met een metaaldetector is onze hobby en het is wel zo mooi als we daarmee ook iets voor een ander kunnen betekenen."

Volgens Ober begint de groep Gevonden-Verloren.nl inmiddels de nodige bekendheid te krijgen bij mensen die spullen kwijtraken. "Dit was ring nummer 178 die dit jaar is teruggevonden en we zitten inmiddels al op 182 ringen." De vinder had ook meteen bijvangst op het strand bij paal 33. "Een veiligheidsspeld, bierdoppen en acht euro."