Onderbezetting zet rem op handhaving

Brandmeldinstallaties niet op orde, geen ontruimingsplan, brandscheidingen niet op orde, etc. Strijdigheden die handhavers aantroffen bij de controle van van hotels, verpleegtehuizen, verhuur appartementen, scholen, winkels, etc.

Er werden vorig jaar 162 inspecties uitgevoerd op brandveiligheid. Gegevens uit het jaarverslag Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Aan de opdracht dat 2016 meer in het teken van verbreding van integraal toezicht en handhaving zou staan, kon door onderbezetting onvoldoende uitvoering worden gegeven. Het college streeft voor dit jaar naar hogere kwaliteit en kwantiteit van de personele bezetting en werkprocessen.

Speerpunten voor de handhavers in 2016: goede staat bestaande bouwwerken, brandveiligheid B&B's en hotels, toezicht wildgroei (reclame)borden en aanpak rommelerven en aanpak Dorpsstraat De Koog. Wat betreft handhaving op vervallen panden zijn vanaf 2009 11 panden opgeknapt dan wel verdwenen. bij brandveiligheid werken gecontroleerde eigenaren goed mee aan verbetering. Het overgrote deel van de noodzakelijke voorzieningen zal komende winter zijn voltooid. Doordat de formatie tekort schoot, wilde het met het verwijderen van storende reclame- en andere borden in het buitengebied in 2016 niet erg vlotten. Maar dit jaar zijn handhavers voortvarend aan de slag gegaan. Menig organisator van evenementen moest een bord dat niet in de vergunning stond verwijderen. Aan het terugbrengen van het aantal rommelerven werd 90 uur besteed. Op twee erven is resultaat geboekt, maar de aanpak blijkt arbeidsintensief. Bij erven waar de eigenaar niet zelf tot het inzicht komt dat sprake is van een onwenselijke situatie of niet in staat is om tot een gerichte aanpak te komen, blijken ook juridische maatregelen geen hout te snijden. Bestuursdwang vergt een grote inzet van het ambtelijk apparaat, omdat het in de praktijk betekent dat de gemeente het erf zelf moet (laten) ontruimen en verantwoordelijk is voor het afvoeren, vernietigen en eventuele opslag van spullen. Waarbij onzeker is of de kosten kunnen worden verhaald.

Speerpunt ook controle op toeristische verhuur van permanente woningen. 87 huizen waar niemand staat ingeschreven gaven aanleiding tot nader onderzoek. Maar door vertrek van een medewerker is dat er niet van gekomen. Ten slotte reclame in de Dorpsstraat. Behoudens aanpak van enkele excessen was nog geen sprake van gerichte en gestructureerde aanpak.