De kandidaat-boswachters met hun begeleiders.
De kandidaat-boswachters met hun begeleiders. Foto: SBS6

Boswachter gezocht

Wie wordt de nieuwe boswachter van Natuurmonumenten op Texel? Tien kandidaten gaan in tv-programma "Boswachter Gezocht" de strijd aan voor die baan. De eerste van acht uitzendingen is vrijdag 1 september, aanvang 21:30 uur op SBS6.

Dat de animo groot is, blijkt uit 400 aanmeldingen voor de vacature. Uiteindelijk bleven er tien kandidaten over, van uiteenlopende aard. Hun kennis wordt getest en beoordeeld door een jury, bestaande uit boswachters Hanne Tersmette en Bart Zwiers. Het programma wordt gepresenteerd door Viktor Brand.

De kandidaten hebben uiteenlopende achtergronden en zijn afkomstig uit verschillende bedrijfstakken. Zo gaan een kok, een docent, een hovenier, een klusjesman, een gastvrouw in de uitvaartbranche, een werkzoekende, een natuurgids, een dolfijnentrainer, een student en een verkoopdirecteur de strijd met elkaar aan. Allemaal hebben ze een ding gemeen: ze zijn bereid om hun leven om te gooien en zien werken in de natuur als hun ideale volgende carrièrestap. In iedere aflevering vormt een ander natuurgebied in Nederland het decor. Ook verschillen de opdrachten per week. Vaste onderdelen zijn in elk geval een kennisquiz en een activiteit waarbij de kandidaten worden getest op de kwaliteiten van een professionele boswachter. De jury bepaalt wie zich uiteindelijk de nieuwe boswachter op Texel mag noemen.

De kandidaten worden begeleid en beoordeeld door boswachters Hanne Tersmette en Bart Zwiers. Beiden hebben al vele jaren ervaring. De 29-jarige Tersmette uit Noord-Holland schrijft columns en vlogt over haar werk in de natuur. Bart is al 17 jaar boswachter in onder andere de Drentse Onlanden.