Drukte en verkeer leiden tot ergernis.
Drukte en verkeer leiden tot ergernis. Foto:

Drukte en verkeer ergernissen

Het toerisme brengt veel, maar leidt ook tot ergernissen. Drukte (40 procent) en langzaam rijdende toeristen (22 procent) blijken hierbij de grootste struikelblokken.

Het gebrek aan kennis van de voorrangsregels bij met name Duitse toeristen komt veelvuldig naar voren. Het voorrang verlenen aan fietsers die dat niet hebben, leidt tot opstoppingen bij de rotondes. Ook blijkt er een spanningsveld te zijn ontstaan tussen de 'te langzaam rijdende toeristen' en de juist te hard rijdende Texelaars. Over hoe deze problemen moeten worden aangepakt, zijn de meningen verdeeld. Oplossingen die aangedragen worden zijn verbeterd (gratis) openbaar vervoer en het ontmoedigen van autogebruik door toeristen. Ook wordt er afgegeven op de achterblijvende infrastructuur. "De infrastructuur wordt er niet op aangepast. Gebrek aan veilige oversteekplaatsen. Strandparkeerplaatsen waar het onduidelijk is wie waar loopt, fietst, wandelt. Kortom: infrastructuur dorps inrichten terwijl vijf maanden per jaar het gebruik veel intensiever is. Mijn tip: investeer in goede infra, zorg voor veiligheid, gelukkige bewoners en toerist." De punten die naar voren komen, werden ook al aangestipt door de gemeenteraad en partijen als TOP. Hierbij werd ook aangegeven dat goede verkeersborden (die aangeven of er parkeerruimte is) al een deel van het probleem kunnen oplossen. Zo is het terrein bij de oude LTS - op tien minuten lopen van het centrum van Den Burg - meestal leeg. Daarnaast is er al een aantal keren gesproken over het mogelijk maken van parkeren op de ijsbaan, het herinrichten van parkeerterrein Vogelenzang en ligt het stuk naast de Welkoop nog altijd braak. In De Koog komen steeds vaker geluiden dat de smalle parkeerplaatsen aan de Nikadel niet meer voldoen aan de maatstaven van deze tijd. Maar herinrichting van de parkeerplaats zijn onderdeel van Planet Texel.

Onder de reacties geeft een aantal deelnemers aan dat Texel er voor moet waken niet nog meer een pretpark te worden. Zo meldt iemand: "Dat Texel zo ondertussen een groot pretpark wordt met steeds meer evenementen. En een grote ergernis is alle lawaai producerende gemotoriseerde verhuur van solexen, scooters, buggy's en tuktuks. Dit past al helemaal niet in de ambities van Texel als duurzaam eiland."

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Zo merkt iemand op: "De drukte is wel eens niet leuk maar ik weet nog goed dat er nog niet zo lang geleden een tijd was dat er 's winters geen werk op Tessel was en dat voor veel Tesselaars dat een lange periode was om te overbruggen."