B&B's geen probleem:
B&B's geen probleem: "Mits kleinschalig en inzichtelijk." Foto:

B&B's waardevolle aanvulling

Het aantal B&B's op Texel neemt toe. Het grootste deel van de deelnemers aan deze raadpleging ziet dat niet als een probleem. 59 procent geeft aan het een waardevolle toevoeging te vinden. "Mits kleinschalig en inzichtelijk". Uit de raadpleging komt namelijk ook zeer duidelijk naar voren dat de wens naar een beddenstop toeneemt. Ook komt naar voren dat er een goede beddentelling gedaan moet worden. Op dit moment zijn exacte cijfers onbekend. Vaak wordt afgegaan op de afgedragen toeristenbelasting. Maar de toeristenbelasting stopt na zeven aaneengesloten nachten en sommige toeristen blijven langer. Afgaan op de cijfers van TESO is ook slechts een indicatie, aangezien hier ook de dagjesmensen tussen zitten.

Zorgen lijken er onder de deelnemers te zijn over de mate waarin huizen onttrokken worden aan de woningmarkt. Zo luidt één van de opmerkingen: "Er staat een huis in mijn straat dat vorig jaar verkocht is aan Texelaars. Hele aardige mensen maar ze komen alleen maar schoonmaken en de woning wordt het gehele jaar verhuurd via B&B." Het is een zorg die in een eerder stadium ook werd uitgesproken door TOP en Frank Spooren die niet tegen B&B's zijn, maar wel aangaven dat de spelregels gelijk moeten zijn.

Meerdere deelnemers vragen zich af hoe het aantal B&B's strookt met het aantal bedden. "Ik vind dat de B&B-bedden goed in kaart gebracht moeten worden en dat het totaal aantal bedden niet hoger mag zijn dan 45.000. Dat is meer dan zat. Ik heb wel liever toeristen verspreid over het eiland in een B&B dan nog meer huisjes etc. Bovendien maak je je als gemeente ongeloofwaardig wanneer je aan de ene kant roept dat 45.000 het maximum is en aan de andere kant je ogen sluit", luidt een uitgebreide bijdrage. Een ander geeft terecht aan dat het (gedeeltelijk) verhuren van het huis door Texelaars niets nieuws is en al in vroegere tijden gebeurde.