Het samenwerkingsakkoord dat eind mei 2014 door raadsleden en wethouders werd getekend.
Het samenwerkingsakkoord dat eind mei 2014 door raadsleden en wethouders werd getekend. Foto: Archief Texelse Courant

Laatste ronde politiek voor verkiezingen

Nog een week en dan beginnen de commissievergaderingen van de politieke partijen weer. Dat is dan meteen de laatste ronde voor raad en college in de huidige regeerperiode: over zes maanden (woensdag 21 maart 2018) zijn alweer de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat is een geschikte gelegenheid om - in aanloop naar de laatste ronde - een kijkje te nemen in het samenwerkingsakkoord dat coalitiepartijen VVD, PvdA en Texel 2010 eind mei 2014 met elkaar sloten. In het akkoord staat beschreven wat ze met elkaar tot 2018 willen bereiken. De eerste indruk: er is een hoop gedaan, maar er ligt ook nog wel het nodige in het verschiet.

Wat gedane zaken betreft, springen het besluit tot de realisatie van het nieuwe onderwijscentrum in Den Burg en de bouw van een nieuwe sporthal in Den Burg in het oog. Zaken waar veel overleg aan vooraf is gegaan en de laatste woorden ook nog niet over gezegd zijn, maar er zijn keuzes gemaakt. Hetzelfde geldt voor de Texelhopper die - na een bewogen pilot van twee jaar - van de raad mag doorgaan. Daarnaast loopt er onderzoek naar detailhandel en bedrijvigheid op het eiland, wordt de toekomst van de OSG onderzocht, het complexe sociaal domein ingericht, zijn er nieuwe prestatie-afspraken met de VVV gemaakt en heeft het college nieuwe prestatie-afspraken met Woontij op basis van een nieuwe woonvisie die deze raadsperiode werd vastgesteld.

Die visie is niet vrij van kritiek: in de buitendorpen is niet iedereen even blij dat de nieuwbouw van huizen in Den Burg is geconcentreerd. Met de bouw van een serie goed betaalbare woningen in Den Burg Oost en twee woonzorgprojecten wordt ook voldaan aan de uitgangspunten in het samenwerkingsakkoord.

Maar het is niet alleen rozengeur en manenschijn. Zo is ook als doel gesteld dat in De Koog de eerste effecten van de revitalisering (via Planet De Koog) zichtbaar moeten zijn. Er wordt in De Koog inderdaad veel over Planet gesproken, maar dat is vooral om met elkaar op één lijn te komen en te blijven.

Een ander doel in het akkoord was een betere bereikbaarheid van de politie. Dat is technisch gezien bereikt met het 3D-aangifteloket dat in 2016 werd geopend, maar het voelde voor een hoop Texelaars toch vreemd dat het bureau zelf voor publiek werd gesloten.

Punt van aandacht zijn ook de zogeheten 'denktanks' die vier jaar geleden als Ei van Columbus in het akkoord werden gepresenteerd. Die moesten ervoor zorgen dat ideeën vanuit de bevolking hun weg naar de politiek zouden vinden. Bij zaken als het nieuwe onderwijscentrum of de komst van de nieuwe landbouwvisie van LTO Texel is beroep gedaan op de kennis van betrokkenen, maar het begrip 'denktank' is na 2014 verder niet vaak meer voorbij gekomen.

Begin 2016 was er een groep Texelaars die met een burgerinitiatief kwam onderzoek te doen naar de plaatsing van windmolens. Het idee werd tot frustratie van de groep meteen door een meerderheid in de raad weggestemd. Het Texelvignet had volgens het akkoord "méér dan een parkeermiddel" moeten zijn, maar daar wordt verlies op geleden.

Spannend verhaal wordt de Groeneplaats in Den Burg. In het akkoord staat dat er 'de komende vier jaar niet wordt gebouwd'. Dat was toen zo geformuleerd, omdat PvdA vóór bouwen was en Texel 2010 en VVD tegen. Intussen ligt er een raadsbesluit om te gaan bouwen en is het de bedoeling dat volgend jaar de schop de grond in gaat.