Wat ik zeggen wou Burenruzie

Met verbazing hebben wij het stuk over burenruzie gelezen. De journalist is wel heel creatief omgegaan met datgene wat besproken is tijdens de hoorzitting. Ook staan er zaken in het stuk die niet behandeld zijn op de zitting. Wij hebben geen idee waar de auteur zijn informatie vandaan heeft gehaald, maar er staat veel in wat niet klopt. O.a.: Wij verhuren niet aan jongeren en wij hebben ook geen negen bedden in het huis. De vorige eigenaar heeft zeker niet gezegd dat het huis niet verhuurd werd. Er heeft bovendien twee jaar lang een bord aan de weg gestaan met daarop een plaatje van het huis met het zwembad: te koop recreatieve bungalow. Dat bord stond er ook toen de huidige bewoners bezig waren met de aankoop van het huis.

De eerste hoorzitting ging over het feit dat de bewoners wilden aantonen dat de recreatiewoningen op de Muyweg en het huis geen recreatieve woningen zijn. Maar dat is natuurlijk lastig vechten als het bestemmingsplan de woningen als recreatief heeft bestempeld.

De tweede hoorzitting ging over het feit dat er soms toeristen zijn die een wandelingetje maken over het grasveld achter het huis op de Muyweg en zich dan begeven op agrarische grond. Vorige week heeft een toerist zelfs twee stoeltjes op het landje gezet, die natuurlijk onmiddellijk gefotografeerd werden door de bewoners en naar de Gemeente werd gestuurd.

In het stuk in de courant wordt de indruk gewekt dat de hele buurt last heeft van de toeristen. Echter, het gaat hier om precies één klacht en wel van de bewoners van Postweg (..). Deze dames hebben een huis gekocht op een verkeerde plek, want zij hebben een aversie tegen toeristen.

Het buurtschap waarin onze huizen staan, staat bekend als het meest sociaal en betrokken bij buren én toeristen. De manier waarop de mensen hier met elkaar en met de toeristen omgaan is een voorbeeld voor heel Nederland en wij (verhuurders die wel regelmatig op het eiland zijn, maar aan de overkant wonen) zijn er trots op dat wij erbij mogen horen. Ons buurtschap is nu in diskrediet gebracht door het stuk in de TC en dat is ongelooflijk jammer. De hele buurt is in rep en roer hierover.

Tot slot willen wij duidelijk stellen dat het hier niet gaat om een buurt die last heeft van de toeristen, maar dat het gaat om één klacht van mensen die tot aan hun nek in allerlei rechtszaken verwikkeld zijn, in Friesland, in Den Haag en nu ook op Texel.

Familie Blom (verhuurder), Familie Zwart (buurtbewoner), Familie Nijhuis (buurtbewoner)

Naschrift. Het artikel is ook een weergave van een gesprek na afloop van de zitting met meerdere betrokkenen. Geschreven is over een conflict tussen buren, niet dat het geschil de hele buurt betreft. Ivm privacy zijn adressen weggelaten.