De Hanenplas nabij De Cocksdorp.
De Hanenplas nabij De Cocksdorp. Foto: Ton Zegers

Natuurontwikkeling Hanenplas

In opdracht van de provincie Noord-Holland starten in september de werkzaamheden voor de natuurontwikkeling in de Hanenplas, het gebied ten zuiden van de golfbaan.

Het natuurproject vloeit voort uit een akkoord uit 2013 tussen meerdere instanties over de verdeling van landbouw- en natuurgrond op Texel, met als doel elkaar de ruimte te geven. Met als uitkomst natuurontwikkeling in Waalenburg, Dorpzicht, Hanenplas en De Bol. Voor de Hanenplas werd onder meer grond geruild met een aangrenzend agrarisch bedrijf.

De voormalige duinvallei wordt zoveel mogelijk hersteld naar een open gebied met natte valleien, zodat bijvoorbeeld de parnassia weer volop kan bloeien. Door bosjes weg te halen, krijgen weidevogels kans in deze graslanden en de duinvallei te broeden. De oevers van de watergangen worden natuurlijker gemaakt. "Door goed beheer de komende jaren, kan de natuur in dit gebied zich herstellen", meldt de provincie. Staatsbosbeheer gaat het gebied beheren. Voor recreatief gebruik komt er een fietspad door het gebied. wordt mede gerealiseerd dankzij de subsidiebijdrage van het toeristisch investeringsfonds STIFT. Op 1 augustus werd de financieringsovereenkomst officieel ondertekend. Daarnaast dragen het National Park Texel, De Krim en TESO bij aan de cofinanciering van deze nieuwe oost-westverbinding voor fietsers.

De aanbesteding van de uitvoering van de Hanenplas is bijna afgerond. De beste aanbieding komt van aannemer Van der Meer, die eerder het werk in natuurgebied Dorpzicht heeft uitgevoerd. De verwachting is dat de provincie het werk binnenkort kan gunnen. De aannemer kan dan in september van start.