Danseressen in de Dorpsstraat.
Danseressen in de Dorpsstraat. Foto:

Publiek geniet op Tropical

Gezellig en druk, maar slechts in beperkte mate tropisch. Het Tropical Sea Festival in De Koog is afgelopen weekend zeer gezellig, maar de organisatie moet wel uitkijken dat het tropische karakter van het evenement niet verloren gaat.

Van de zes deelnemende horecagelegenheden hebben slechts twee een tropische liveact. Bij Genieterij 't Plein zorgt de Friction Reggae Band voor zomerse klanken, in Sjans wordt de muziek net als de vorige jaren verzorgd door ExoBeat. Op straat wordt de sfeer er goed ingebracht door drie schaars geklede danseressen. Het trommelgeluid van de begeleidende brassband is al van ver buiten De Koog te horen.

Hoewel het vaak tropischer is geweest dan dit jaar, maakt dat de bezoekers niet veel uit. Vrijdag begint het evenement onder zeer zomerse omstandigheden en de massaal toegestroomde gasten hebben zich uitgedost in fleurige kleding met al niet mindere vrolijke bloemkettingen in alle kleuren van de regenboog. De zes zaken die meedoen, hebben de tent prachtig versierd en laten zien dat Tropical wat hen betreft een vast plaatsje houdt op de feestagenda. "Ik heb het idee dat er eerder meer tenten meededen. En was er in eerdere jaren niet altijd meer straatversiering? Ik vermaak me verder geweldig hoor....", vertelt een vrouwelijke bezoeker van een jaar of twintig. In haar hand heeft ze een Mojito, een cocktail met rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt met veel ijs. Haar gezicht is versierd met glitters. Ze was één van de velen die zich heeft laten versieren door de dames van het Glitter Paradijs, een leuke aanvulling in het feestgedruis. Is het weer op vrijdag geweldig, zaterdag werken de weergoden iets minder mee. Op het moment dat de danseressen zouden beginnen, regent het zachtjes in De Koog. Op straat is het rustig, in de serres en de overdekte terrassen van de cafés en restaurants is het daarentegen des te drukker. Ondanks de regen is het lekker warm en mensen genieten van een drankje. Goed te zien is het gedeelte van de feestgangers dat aan dag twee begint. De kater van de dag ervoor, wordt met een biertje of een cocktail weggewerkt. Als het stopt met regenen, begint het getrommel en binnen de kortste keren staat het publiek weer te dringen met de telefoons om het mooiste kiekje te maken van de rondborstige dames die wild met hun heupen zwaaien. De sfeer is beide dagen uitgelaten, jong en oud lopen door elkaar heen en vermaken zich prima samen. Er wordt flink gedanst en het horecapersoneel rent en vliegt om de gasten zo snel mogelijk aan een drankje te helpen.

Het is al met al een gezellig feestweekend en een waardige afsluiter van het traditionele hoogseizoen. Wel is het te hopen voor de badplaats dat volgend jaar weer meer zaken besluiten mee te doen aan het festival of in ieder geval de zaak versieren. Een taxi naar huis blijkt overigens ontzettend lastig te verkrijgen. Veel gasten worden opgepikt bij Paul Patat, waardoor de gast die keurig op de taxistandplaats staat, uren moet wachten.

Afbeelding