Wolbert Poelmann:
Wolbert Poelmann: "Als ik over dingen wil nadenken of juist niet meer na wil denken ga ik graag wandelen op het strand bij paal 9. Foto: Jeroen van Hattum

Met twee voeten op het eiland

Wat is je favoriete plek op Texel?

Paal 9. Als ik over dingen wil nadenken of juist niet meer na wil denken ga ik, als het even kan, graag wandelen op het strand bij paal 9. Dit geeft mij een soort van rust die ik expliciet daar ervaar.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Nee, ik ben Hilversummer in hart en nieren. Ik heb daar tot mijn dertigste gewoond. Toen kwam het moment 'Marjan naar Hilversum of ik naar Texel' en heb voor het laatste gekozen en ik heb daar, op wat incidentjes na, nooit spijt van gehad!

Prettig om te weten dat kinderen veilige omgeving hebben

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik word herkend als de Computerzwager. Ik tracht op een laagdrempelige manier mijn klanten te bedienen met problemen op de computer. Bij de klant thuis of op het bedrijf. Ik verkoop computer- en bijbehorende apparatuur en leg (wifi) netwerken aan. Ik heb in Hilversum (via de omroep) mijn ervaring opgedaan en mijn papieren gehaald en doe dit sinds 2004, op een tussentijds uitstapje na.

Wat doe je naast je werk zoal?

Ik vind koken op zijn tijd erg leuk. Daarnaast maak ik graag foto's of luister naar goede muziek. Ik verveel mij gelukkig nooit.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

No-nonsense, weinig poeha en blasé. De meesten staan met twee voeten op het eiland en voelen zich gelijkwaardig aan de medemens.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Op meerdere manieren, zoals mijn vriend/voorganger Kim al aangaf is de diversiteit groot. Zowel om met de mountainbike over de (daarvoor bestemde) paden te rossen of van de rust te genieten bij de Horsmeertjes. Teveel om in deze ruimte te benoemen.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Divers, ieder dorp heeft zijn eigen karakter, maar ik vind dat mooi om te ervaren. Dichtbij huis maar toch ergens anders.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Casa Molero aan de Kantoorstraat. Elke keer opnieuw een feestje en een continue kwaliteit en altijd een zeer hartelijke bediening!

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De natuur. Ophouden met gebieden af te sluiten voor bijvoorbeeld een duister plantje terwijl de lucht vervuild wordt door vliegtuigen en ander natuurgeweld. Laat de boeren hun schapen grazen, hetgeen beeldbepalend is voor Texel.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Dezelfde gastvrijheid en kwaliteit bieden die, bijvoorbeeld de Duitsers, ons bieden. In de horeca werken met verse- en eerlijke producten, het verkeer- en het parkeerbeleid begrijpelijk maken en het eiland een duurzame en mooie uitstraling laten behouden.

Goede herinnering aan Texel?

Het geluk van onze kinderen die we hebben mogen ervaren en nog steeds ervaren. Daarnaast de bescherming die zij om zich heen hebben die vrijwel nergens anders zo is als dat het hier is.

Wat is er zonde aan Texel?

Het verkeer, met name het rijgedrag zoals bijvoorbeeld bellen en appen in de auto en de enorme hoeveelheid auto's.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

We wonen in een hechte gemeenschap. Het verwondert mij ook telkens dat er na een burgernetoproep binnen enkele uren de persoon terecht is. Het is vooral prettig om te weten dat de kinderen hier een veilige omgeving hebben.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Hopelijk nog steeds genieten van mijn gezin en dit prachtige eiland.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Mijn goede vriend Peter Jan Geus, een diversionist in vele opzichten. Staat te allen tijde voor je klaar, maar zijn verhaal laat ik aan hem over!