Argumenten tegen schuur Ark onjuist

Bij de vaststelling van bestemmingsplan Den Hoorn heeft de gemeente onjuiste argumenten gebruik om de bouw van een schuur ten noorden van De Ark tegen te houden.

Aldus oordeelt de Raad van State in een procedure die eigenaar Jo-an van Vijfeijken heeft aangespannen. De gemeente heeft aan het betreffende perceel de bestemming "tuin" toegekend. Dat betekent dat er niet mag worden gebouwd. Van Vijfeijken wil er een schuur neerzetten. Maar de gemeenteraad blokkeerde dit, met als argument dat "een schuur de doorzichten aantast en het woon- en leefklimaat ter plaatse van de woningen op de percelen Diek 19-21 (naast De Ark) onevenredig wordt aangetast".

De kwestie kwam voor de RvS. Die stelt vast dat op de percelen Diek 19-21 woningen staan waardoor de doorzichten al worden belemmerd. Bovendien mag daar nog worden gebouwd. Ook deze bouwmogelijkheden kunnen de doorzichten aantasten. Het argument over belemmering van doorzichten is volgens de RvS onvoldoende gemotiveerd. Ook het argument van de gemeente dat het woon- en leefklimaat van de buren door de schuur ten dienste van verblijfsrecreatie bij De Ark wordt aangetast snijdt volgens de RvS onvoldoende hout. Volgens de RvS kan worden bepaald dat de schuur uitsluitend voor opslag mag worden gebruikt.

Een soortgelijk betoog tegen het besluit voor de bestemming tuin voor een perceel ten oosten van De Ark faalde. Het argument dat bebouwing in de omliggende tuinen wél wordt toegestaan, snijdt volgens de Rvs geen hout. Hier mag dus niet worden gebouwd.