De nieuwe sporthal moet laagdrempelig zijn en mag gemeenschap zo min mogelijk kosten.
De nieuwe sporthal moet laagdrempelig zijn en mag gemeenschap zo min mogelijk kosten. Foto: Archief Texelse Courant

Beheerstichting van nieuwe sporthal vergt een "krachtig bestuur"

De nieuwe sporthal moet voor iedereen laagdrempelig zijn, in goede staat verkeren en mag de gemeenschap zo min mogelijk kosten. Dat zijn de doelstellingen van de beheerstichting die het college wil oprichten.

Bedoeling is dat de gemeente de sporthal verhuurt aan de stichting. Er moet een krachtig bestuur komen, waarin meerdere expertises vertegenwoordigd moeten zijn: financieel, juridisch, etc. Bovendien moet het bestuur kunnen rekenen op draagvlak vanuit de (sport)samenleving. Een brede samenstelling dus, waarbij het college van b en w nadrukkelijk wil "vissen" in de vijver van "het bestuurlijke klasje van TESO". Voor het geld hoeven ze het niet te doen, uitgangspunt is dat het bestuur onbezoldigd is en alleen een onkostenvergoeding krijgt.

De stichting wordt verantwoordelijk voor het functioneel en dagelijks beheer van de exploitatie. Het beheer van het gebouw, en dus ook het groot onderhoud, blijft bij de gemeente als verhuurder. De stichting bepaalt de tarieven, maar de gemeente moet er wel akkoord mee gaan. De stichting mag de sporthal ook verhuren aan derden, maar dit mag niet ten koste gaan van de reguliere gebruikers (bewegingsonderwijs en sportverenigingen). Ook verenigingen uit buitendorpen die nu in eigen dorp sporten, zijn dan welkom in de sporthal in Den Burg. In hoeverre verenigingen uit Den Burg voorrang hebben, is een vraag die nog moet worden beantwoord. De sporthal mag ook worden verhuurd aan verenigingen of gezelschappen die niet van het eiland komen. De bestaande vijf tot zes evenementen die in de sporthal worden gehouden blijven mogelijk.

De stichting moet in staat worden gesteld een sluitende exploitatie te voeren. Inkomsten worden gehaald uit verhuur en omzet uit de kantine. En te denken valt aan een exploitatiesubsidie door de gemeente. De stichting draait zelf op voor een mogelijk exploitatietekort. Wat er met eventuele overschotten gebeurt, moet nog worden afgesproken.

Wat betreft de tarieven voor verenigingen geldt momenteel dat Texel in vergelijking met dertien andere gemeenten aan de "onderkant" zit. Wat betreft het college is er ruimte voor "een redelijke verhoging" van de gebruikerstarieven en/of het doorberekenen van BTW. "Er is immers sprake van een nieuwe, goed geoutilleerde sporthal." Scholen uit het basis- en voortgezet onderwijs moeten gebruik kunnen maken van de sporthal.